• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • Ankara : 22 °C
  • İstanbul : 19 °C
  • İzmir : 25 °C

Kazakistan ve Gölbaşı köprüsü 'Abay' ile kuruldu

30.12.2020 15:47
Kazakistan ve Gölbaşı köprüsü 'Abay' ile kuruldu
Abay ve Farabi - Üstadın Dönüşü Kitapları tanıtım programı Gölbaşı Belediye Meclisinde gerçekleşti.

Program her iki ülkenin ulusal marşının okunması ile başladı.

Programda konuşan Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek; “Kazakistan ile uzun yıllardır devam eden dostluğumuzun, birlik ve beraberliğimizin bundan sonrada devam etmesi tek dileğimizdir.  Kazakistan ve Gölbaşı Belediyesi olarak yapabileceğimiz çalışmaları ve projeleri değerlendirdik. Dostluğumuz ve bugünün anısı olarak modern Kazak stiline verdiğimiz en önemli temsilcilerinden olan Abay Kunanbayoğlu ismini caddemize verdik. Yeni ismi hayırlı olsun.

20201230_104518(0)_450x337.jpg

Bundan sonra ki süreçte yapacağımız çalışmalarda Kazakistan’da ki edebiyat, sanat insanların değerlerinin Gölbaşı’nda yaşatılmasını kültürler arasında köprü vazifesini sürdürmeyi amaçlamaktayız” diyerek Abay Kunanbayoğlu’un dörtlüğü ile konuşmasını bitirdi.

20201230_110503_450x337.jpg

Farabi ve Abay Yılı sebebiyle düzenlenen tanıtım ve açılış organizasyonlarına; Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Ankara Vali Yardımcısı Abdullah Dölek, MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düisen Kaseinov,  AK Parti Kurucular Üyesi Haluk İpek, Gölbaşı Meclis Üyeleri katıldı. Farabi ve Abay yılı münasebetiyle düzenlenen “Abay ve Farabi” ve “Üstadın Dönüşü” kitaplarının tanıtım programı ile başlayan gün, İstiklal Marşı, Kazakistan ve Türkiye Cumhuriyetleri’nin milli marşlarının söylenmesi ile başladı.

“Tanıtım çalışmalarına devam edeceğiz”

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bu toplantı Gölbaşı Belediyesi emekleri ile gerçekleşti. Bizde artık Gölbaşılı sayılırız. Bugün hem kitap tanıtımımız hem heykel ve caddemizin açılışını yaparak 2020 yılını kapatıyoruz. Yılı kapatmakla Abay ve Farabi’yi tanımak ve tanıtmak bitmiyor. İnşallah pandemi sebebiyle aksaklıklar oldu ama bitince devam ettireceğiz.” Kitapların tanıtımını ve içeriğine dair bilgileri de paylaşan Büyükelçi Saparbekuly “Geçmişimizden ve kültürümüzden ayrı yaşayamayız. Kazakistan ve Türkiye açısındaki bağların kuvvetlenmesi için bu tarz organizasyonlar önemli. Çalışmalarımıza devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Ankara Vali Yardımcısı Abdullah Dölek “Tarihimizdeki 2 önemli isim itibarlı şekilde yaşayıp dünyamıza iz bırakarak göç ettiler. Biz de o ecdada layık torunlar olarak inşallah görevimizi yerine getiririz.  Emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Başkan Ramazan Şimşek’e teşekkür

Salgın olmadan önce yıl boyunca Kazakistan Büyükelçiliği ile pek çok organizasyona imza attıklarını aktaran TÜRKSOY Genel Sekreteri Düisen Kaseinov “Yaptığımız organizasyonlar, Türk dünyasında büyük ses getirdi. Daha büyük etkinliklerle salgın olmasaydı tanıtacaktık. Bu yaptıklarımızın dışında birçok ülke ile ve kültürlerle buluşturdu. Önümüzdeki yıl bunları yapabileceğimizi umut ediyorum. Ebu Nasr el- Farabi doğumunun 1150.yıl dönümü anısına yayınlanan eserin tanıtımında aranızda olmaktan çok memnunum. Ramazan Şimşek’e Türk Dünyası kültürüne gösterdiği yakın ilgi ve destekleri için şükranlarımı sunuyorum” açıklamasında bulundu.   

Abay Kunanbay’ın adı Gölbaşı caddesinde yaşatılacak

Müzisyen ve dombıracı Arslanbek Sultanbekov’un Türklerin geleneksel çalgısı olan küyü çalması ve dombra türküsü söylemesi ile devam eden programda konuşan ve Farabi’nin 1150.yılı ve Abay’ın 175. yılı vesilesiyle böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti belirten Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek ise “Sayın Büyükelçimiz Abzal Saparbekuly’u ve kıymetli misafirlerimizi Ankara’mızın incisi Gölbaşı’nda ağırlamaktan dolayı duyduğum mutluluğu belirtmek isterim.  Kazakistan ile uzun yıllardır devam eden dostluğumuzun, birlik ve beraberliğimizin bundan sonra da devam etmesi tek dileğimiz. “Abay ve Farabi” ve “Üstadın Dönüşü” kitaplarının tanıtımı iki kültür arasındaki köprü olması açısından çok önemli. Bundan sonraki süreçte yapacağımız çalışmalarda; Kazakistan'daki edebiyat, sanat insanlarının, değerlerinin Gölbaşı’nda yaşatılmasını, kültürler arasındaki köprü vazifesini sürdürmeyi amaçlayacağız” dedi.

Abay Caddesi’nin ve Abay Anıtı’nın dostluğun belirtisi olarak Gölbaşı’na kazandırıldığını aktaran Şimşek sözlerine şunları ekledi: “Dostluğumuzun ve bugünün anısı olarak; Modern kazak edebiyatının en önemli temsilcilerinden olan Abay Kunanbay’ın isminin caddemizde yaşatılmasını istedik. Caddemizin yeni isminin hayırlı uğurlu olmasını dilerim.   Sözlerimi Abay Kunanbay’ın bir dörtlüğü ile sonlandırmak isterim; Abay Kunanbay diyor ki, ‘Üç şey adamın vasfı; samimiyet, çaba, nurlu akıl ve açık yürek’. Bizde bu anlayışla hizmetlerimize devam edeceğiz. Ayaklarınıza sağlık…”

Tören, Abay Caddesi ve Abay Anıtı kurdelelerin kesimi ile son buldu.

20201230_112337_450x337.jpg

20201230_112357(0)_450x337.jpg

20201230_112411(1)_450x337.jpg

20201230_112527(0)_450x337.jpg

20201230_112527(0)_450x337-001.jpg

20201230_112601(0)_450x337.jpg

 

Abay Kunanbayoğlu Kimdir?

10 Ağustos 1845 doğumlu Kunanbağoğlu Kazak şair, besteci ve filozof. Liberal İslam'ı da temel alarak Kazak Medeniyetini Avrupa ve Rus medeniyetlerine yakınlaştırmayı hedefleyen bir reformcuydu. Şiirlerinde genel olarak, Kazak halkının sosyal ve ahlaki sorunlarına değinmiştir.

Eğitim hayatına bir Rus okulunda başladı, ardından bir medreseye gitti. Semeyde okurken Mihail Lermontov ve Aleksandr Puşkin'in eserlerini okudu. ArapFars ve Türk edebiyatının eserlerini taklit ederek şiirlerini yazmaya başlamıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim