• BIST 9079.97
  • Altın 2302.998
  • Dolar 32.3201
  • Euro 35.1053
  • Ankara : 22 °C
  • İstanbul : 19 °C
  • İzmir : 23 °C

Melih Gökçek dev projelerini anlattı

06.01.2016 15:03
Melih Gökçek dev projelerini anlattı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, , Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, "2016 Yılı ve Sonrası Projeleri" hakkında sunum yaptı.
 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, , Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, "2016 Yılı ve Sonrası Projeleri" hakkında sunum yaptı.

ATO Congresium'da gerçekleşen sunumu, Başbakan  Davutoğlu'nun yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanları, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, büyükelçiler, Başkan Gökçek'in eşi Nevin Gökçek, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile yaklaşık 4 bin kişi izledi.

Başkan Gökçek, 22 yıllık Büyükşehir Belediye Başkanlığı süresince Ankara’da yapılan çalışmaları kısaca anlatmasının ardından, 2016 yılı ve sonrası projelerini sinevizyon görüntüleri  eşliğinde izleyenlerle paylaştı. Başkan Gökçek’in açıkladığı projeler, salonu dolduranlar tarafından büyük akış aldı.

 

-22 YILDA YAŞANAN BÜYÜK DEĞİŞİM…

Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 yılı öncesi Ankara’nın havası kirli, yeşili olmayan, sosyal ve kültürel faaliyetlerden yoksun bir şehir olduğunu, ancak göreve başlamasıyla birlikte yaşanan büyük değişimle, artık Başkent Ankara’nın marka bir şehir olduğunu belirten Başkan Melih Gökçek, projelerini anlatmadan önce, bugüne kadar yapılanlardan kısa bir özeti de izleyenlere aktardı.

22 yıldır Büyükşehir, 5 yıl Keçiören Belediye Başkanlığı olmak üzere toplam 27 yıldır belediye başkanlığı yaptığını anlatan Başkan Gökçek, bugüne kadar yapılanları, eski ve yeni görüntüler eşliğinde  kısa bilgilerle sunarak, şu başlıklarla sıraladı:

“50. Yıl Parkı, Altınpark, Dikmen Vadisi 1, 2, 3. etaplar, Göksu Parkı, Harikalar Diyarı, Mavi Göl, Mogan Park, Gençlik Parkı, Kuzey Ankara, Esertepe Rekreasyon Alanı, Hacı Bayram Camii ve çevresi, Ankara Kalesi, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, Demir Köprü yerine yapılan alt ve üst geçitler, Akköprü Meydanı, Türkeş Meydanı, Söğütözü Kavşağı, Doğukent Bulvarı, Konya Yolu Malazgirt Bulvarı Kavşağı, Eskişehir Yolu-Konya Yolu Kavşağı, İvedik Metro İstasyonu Kavşağı, Konya yolu artık yemyeşil, Protokol Yolu, Samsun Yolu, Sıhhiye “U” Dönüşü, Türkocağı Caddesi, Mamak Çöplüğü. Büyükşehir Belediye Binası.”

Başkan Gökçek, Mamak Çöplüğü hakkında bilgi verirken, "İftiharla şunu da söyleyebilirim; dünyada çöpün arıtılması ve tasnifine ücret vermeyen tek Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’dir" değerlendirmesinde bulundu.

          Ankara’da kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2 metrekareden 19,6 metrekareye çıkardıklarını ifade eden Başkan Gökçek, “Kısaca özetlemeye çalıştım, Ankara nereden nereye geldi” dedi. 

 

-"SEÇİMLERDE VERİLEN SÖZLER TUTULUYOR"

          Sunumunu hem genel hem de yerel seçimler öncesi verilen vaatleri hatırlatarak sürdüren Başkan Gökçek, salondan da büyük alkış alan ANKAPARK'tan kısaca söz ederek,  “ANKAPARK, dünyanın en büyük temaparkı,  Disneyland benzeri bir park. Tamamen Selçuklu eserlerinden oluşan bir giriş kapısı var. Ankara turizmi, ANKAPARK ile canlanacak” diye konuştu.

ANKAPARK'a ilişkin de kısa bilgi veren Başkan Gökçek, “2016 yılının sonbaharında, Başbakanımızın da desteğiyle açmak istiyoruz. Biter bitmez, ANKAPARK'a bitişik olan hayvanat bahçemizin inşaatına başlayacağız. 851 bin metrekarelik bu parkımızı da 2 yıl içerisinde açmak istiyoruz” dedi. 

İnanç ve Tarih Müzesi’ne ilişkin de bilgiler veren Başkan Melih Gökçek, buraya "Kur'an Mucizeleri Müzesi" de denilebileceğini kaydederek, yapılacak bu müzede 20. Asrın sonu ve 21. Asrın başında ancak idrak edilebilen ayet-i kerimelerin üniversal stüdyolarda izletileceğini anlatan Başkan Gökçek, “25 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruyoruz. İnanç turizmi açısından çok önemli” diye konuştu. 

         

-ANKARA BOĞAZI'NI 3 YIL İÇİNDE KAZANDIRACAĞIZ"

          Arkadaşlarının kendisine “Ankara’ya bir deniz getiremedin” diye takıldığını da esprili bir dille anlatan Başkan Gökçek, “Deniz getiremedik ama bu 3 yıl içerisinde Ankara Boğazı’nı Ankara’ya kazandıracağız ve yapmaya başlayacağız. Şu anda plan ve projeler yapıldı. TRT’nin hemen arka tarafında, sağında ve solunda ufak villa ve işyerlerinin bulunduğu 11 kilometrelik metrekarelik İmrahor Vadisi üzerinde kuracağız. Basketbol sahaları, dinlenme alanları ve sosyal alanlarla Ankara’ya kazandıracağız” şeklinde konuştu. 

          Başkan Gökçek, Turan Güneş Bulvarı’ndaki trafiğin rahatlatılması için de TRT’nin yanında yapılacak Ankara Boğazı Viyadüğü ile Çevre Yolu'nu bağlayacaklarını kaydederek, bunu da 3 yıl içinde gerçekleştireceklerini söyledi.

 

-CUMHURİYET TARİHİNİN EN GÖRKEMLİ CAMİSİ"

          Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

          "Bizi çok heyecanlandıran bir proje daha devam ediyor. Kuzey Yıldızı Cami ve Külliyesi. Toplam 105 bin metrekare inşaata sahip olan yerde 125 bin metrekarelik bir inşaat var. 13 ayrı bölümden oluşacak bu yerde, caminin yanında dükkanlar, lokanta, sanat merkezleri ve kongre merkezleri bulunacak. Yapımı süratle devam ediyor. Cumhuriyet tarihinde Ankara’da yapılacak en görkemli cami.”

          Ankara’nın en büyük sıkıntılarında birinin fuar alanı yoksunluğu olduğunu, bunun için de ATO, ASO, TOBB, Akyurt Belediyesi, Esnaf Odaları Birliği, Ticaret Borsası ve Ankara Büyük Belediyesi işbirliğiyle 50 bin metrekare kapalı, 50 bin metrekare de açık alana sahip fuar alanının 2 yıl içinde kazandırılacağını ifade eden Başkan Gökçek, Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin de şu bilgileri verdi:

“5 bin 150 konutu ihale ettik. Bunun 2 bin 517’sini hak sahiplerine teslim ettik. Şu an 196 konut kura çekimini bekliyor. 2019 yılına kadar toplamda 10 bin konutu hedefliyoruz. Burada özellikle Siteler esnafı için bir showroom inşa ediyoruz. Mayıs ayında hizmete girecek bu showroom'da özellikle küçük Siteler mobilya esnafı, rahatlıkla mallarını teşhir edebilecek. Sembolik bir fiyatla Siteler esnafına burayı kiraya vereceğiz.”

“Ankara’da devam eden en büyük projelerimizden birisi, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projemiz” diyerek sunumuna devam eden Başkan Gökçek, buranın TOKİ ile birlikte gerçekleştirildiğini, 1. etabın bu yıl itibariyle biteceğini, 2. etabın inşaatının ise vatandaşlar tarafından yapılacağını, plan ve programının bitmek üzere olduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yaptığı 2016 yılı ve sonrası projeler sunumunda, "Başkentlilere verdikleri sözleri bir bir yerine getirdiklerini" söyledi.

Başkan Gökçek, projeleri anlatırken, Dikmen Vadisi 4. ve 5. etaplarının 8 yıldır gerçekleştirilemediğini, bunun nedeninin de bu bölgedeki bazı marjinal grupların olay çıkararak, "hak sahibi olmamalarına rağmen konut istemeleri" olduğunu söyledi. Başkan Gökçek, “Buranın 3 büyük ana parselini ihale ettik. 4 tane daha önümüzdeki günlerde ihale ediliyor. Bu yıl itibariyle 1,2,3. Etap gibi 4 ve 5. Etap da hizmete girecek” dedi.

Hacı Bayram Camii ve Çevresi Dönüşüm Projesi'nin büyük aşama kaydettiğini, eski ve yeni görüntüler eşliğinde anlatan Başkan Gökçek, “Mahkeme kararlarının bitmemesi nedeniyle 33 evi yapamadık. İnşallah o mahkeme kararları bitince 33 evin restorasyonu da yapılarak, Dönüşüm Projesi tamamlanmış olacak” diye konuştu.

 

-ANKARA’NIN EN BÜYÜK EKSİĞİ, BİR MEYDANDIR"

Bu projeyle bağlantılı olarak Ulus Tarihi Kent Merkezi düzenlemesine devam ettiklerini bildiren Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

“Bu alanda 100. Yıl Çarşısı, Ulus Çarşısı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü, Anafartalar Çarşısı ve Gümrük Bakanlığı, Belediyemiz bünyesine geçti. Yaptığımız takaslarla bu binaları aldık. Bu binaların tamamını yıkarak, Ankara’ya bir meydan kazandıracağız. Ankara’nın en büyük eksikliği bir meydandır, bu ihtiyacı inşallah biz gerçekleştirmiş olacağız. Burası yapılırken, buradaki esnafı da kesinlikle rahatsız etmek, mağdur etmek istemiyoruz. Oto terminalinin dönüşümünden sonra AŞTİ büyük bir AVM gibi çalışacak ve Ulus esnafının hizmet vereceği bir yer haline gelecek.”

            Başkan Gökçek, yine Ulus Tarihi Kent Merkezi kapsamında Hıdırlıktepe, Atıfbey ve İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili  bilgiler verirken, buradaki evlerin yıkılacağını, yerlerine tek katlı veya dubleks Ankara konaklarının yapılacağını ve bölgenin, muhafazakar vatandaşların vazgeçilmez bir bölgesi haline geleceğini söyledi.

Her projesi ve açıklaması salondan büyük alkış alan Başkan Gökçek, Ulus Dolmuş Durağı’nın yerine 2 katlı dolmuş durağı, bir bedesten ve kongre merkezinin bulunacağı bir yer yapılacağını, bunun da "yap işlet devret" yöntemiyle gerçekleştirileceğini ifade etti.

 

-TOKİ İLE ORTAK KONUT PROJESİ-

            Gökçek, dar gelirli vatandaşlara, Başbakan Davutoğlu’nun da kendilerinin de söz verdiğini hatırlatarak, “İnşallah ekrandaki arazileri de Sayın Başbakanımızın talimatıyla Maliye Bakanlığımız bize tahsis etti. Burada 40, 60, 80 ve 100 metrekarelik en azından 20 bin konutu TOKİ ile birlikte yaparak, inşallah dar gelirli vatandaşlarımızın sosyal konut ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacağız” diye konuştu.

            Ankara Otobüs Terminali’nin, eski Mamak Çöplüğü yanındaki, otoban kenarındaki  bölgeye  2 yıl içinde yapılacağını bildiren Başkan Melih Gökçek, Hükümet'in bir projesi olan Havaalanı Metrosu’nun da 3 yıl içinde hizmete gireceği  müjdesini verdi.

 

-GÜVENPARK'TAN İMRAHOR VADİSİ'NE TELEFERİK

            Şentepe teleferiğinde günde 25 bin kişinin taşındığını anlatan Başkan Gökçek, “Güvenpark’tan başlayan Dikmen Vadisinden geçip, İmrahor Vadisi’ne gidecek olan teleferiği yap-işlet-devret modeliyle önümüzdeki 2 yıl içinde gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca Aşağı Eğlence’de yapılacak yeni hastane, Sıhhiye’ye yeni bir teleferik hattına bağlanacak” dedi.

            “Öteden beri hazırladığımız ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz Keçiören Tünel Yol Projemiz var” sözleriyle açıklamalarını sürdüren Başkan Gökçek,“Hastanenin önünden geçecek, İstanbul Yolu’na çıkacak, oradan Anadolu Bulvarı ve Ahlatlıbel’e kadar yer altından gidecek tünel ve viyadüklerle geçiş yapılan, tamamen yap-işlet-devret modeliyle yapmayı düşündüğümüz, dev bir projemiz” diye konuştu.

 

-KEÇİÖREN'E ALTERNATİF YOL

Başkan Gökçek, Keçiören'in en büyük sorununun trafik olduğunu belirterek, tek girişinin Fatih Bulvarı olduğunu, buna alternatif olarak Sanatoryum Caddesi’nden gelen, Basın Caddesi ve Selçuklu Caddesi’ne hizmet veren yeni bir giriş kapısı daha yaptıklarını söyledi.  Gökçek, şöyle devam etti:

“Bunu direkt Konya Yolu’na bağlayacağız. Projeleri hazırlandı, ihale safhasındayız. bu yıl itibariyle bunu bitirip Keçiören’i rahatlatacağız. Bunu yaparken de hemen bu yolun yanından geçen Gümüşdere Mahallesi’nde küçük bir kentsel dönüşüm yapacağız. Bu kentsel dönüşüm, direkt olarak buranın parasını da çıkartacak.”

 

-"KIZILAY’DAKİ KALDIRIMLAR YENİLENECEK"

Başkan Gökçek, Kızılay'da 21 yıl önce yapılan kaldırımların artık eskidiğini belirterek, modern bir Kızılay için yeniden kaldırımların baştan aşağı değiştirileceğini de açıkladı.

Ankara’daki 8 organize sanayi ve tüm sanayi bölgelerine 2012 yılından bugüne kadar yapılan yatırımın 233 milyon TL olduğunu bildiren Gökçek, bu hizmetlerin karşılıksız olarak devam edeceğini, açılan kurslar sayesinde de 500 bin Ankaralı'nın istihdam edildiğini söyledi. Gökçek, “Ankara’da işsiz yok ama işini beğenmeyen çok. Biz Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Gazi Üniversitesi ile birlikte yapmış olduğumuz özel bir eğitimle, buraya ara eleman da yetiştiriyoruz” dedi.

 

-"EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ, STADYUM EKSİKLİĞİ"

            Ankara’daki stadyum eksikliğini, en önemli sorunlardan biri olarak nitelendiren Başkan Gökçek, “İnşallah sizin talimatınızla, Gençlik ve Spor Bakanımız 19 Mayıs Stadı'nı yıkarak, yenisini yapacak. Ayrıca Eryaman’da 18 bin kişilik stadımızın ihalesini yaptık. Şu anda çalışmalar başladı. İnşallah 2017’nin ortasında bu stat da hizmete girecek” diye konuştu.

            Gökçek, Toptancı Hal'in şehir içinde kaldığını ve kanunla, bu alanın Adliye Binası olarak belirlenmesi nedeniyle Hal’in, Çevre Yolu’nun kenarına Eryaman’a taşınacağını kaydederek, “Hal esnafı burayı yapacak. 2 sene içinde inşaat bitmiş ve taşımış olacağız” dedi.

 

-ÇEVRE İLÇELERE DESTEK

            Ankara’da termal tesislere çok önem verildiğini, 14 ilçede termal su çıktığını, 50’ye yakın da termal tesis bulunduğunu anlatan Başkan Gökçek, tesislerin altyapılarının ücretsiz olarak Belediye Meclis kararıyla yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Ankara’da 8 merkez ilçemiz var, 17 tane de çevre ilçemiz var. Çevre ilçelerimize tarım ve hayvancılık projeleri açısından Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Özel İdare’den bize geçen yetkililerle elimizden geleni yapıyoruz. Belediye şirketleri vasıtasıyla bölgelere tesisler kurduk, kooperatiflerine devredeceğiz. Çok ciddi anlamda destek oluyoruz.”

 

-OSMANLI AİLE YAŞAM MERKEZİ

Başkan Melih Gökçek, sosyal ve kültürel faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, bu kapsamda Osmanlı Aile Yaşam Merkezi’ndeki 20 bin metrekarelik kullanma alanı bulunan dev tesisin inşaatının devam ettiğini ve bu yıl sonunda hizmete gireceğini belirtti.

Gökçek, Hacettepe Üniversitesi ile yapılan görüşmeler sonucunda da bir yurt ve otopark projesi gerçekleştirdiklerini ve bunun kat karşılığı yaptırılacağını söyledi.

 

-KONYA YOLU'NA ALTERNATİF YOL

Turan Güneş Bulvarı’nın 4 şeritten 6 şeride çıkacağı müjdesini de veren Başkan Gökçek, Konya Yolu’na alternatif olacak yeni yolu da Hacettepe Üniversitesi ve ODTÜ’nün arasından geçireceklerini ve 2 yıl içinde gerçekleşmesinin planlandığını kaydetti. Gökçek, Sabancı Bulvarı’nı da MİT’in yeni binalarının altından geçirip, Bağlıca’ya bağlayacaklarını ve bunu da 2 yıl içinde gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

 

-ÇEVRE İLÇELERE YÜZLERCE DEĞİŞİK YATIRIM

Çevre ilçelere yapılacak yatırımlar hakkında da bilgi veren Gökçek, Kazan-Çubuk bağlantı yolunun bu yıl yapılacağını, Samsun Yolu’na 4 alt-üst geçit daha monte edileceğini, ayrıca 1. Çevre Yolu’na ilave olarak 2. ve 3. Çevre yollarının da planlarının hazırlanması gerektiğini ifade etti. Başkan Gökçek, ilçelere yapılacak yüzlerce projeden bazılarından şöyle söz etti:

            “Beypazarı İtfaiye Binası ihalesi bitti. Beypazarı Hıdırlıktepe Rekreasyon alanı inşaatına başlandı.Nallıhan Çayırhan Kültür Merkezi’nin yarım kalan inşaatı bitiriliyor. Nallıhan Kaptan Köşkü Sahil Projesi ilerliyor. Gölbaşı Aile Yaşam Merkezi yapılıyor. Polatlı’da Sağlık Bakanlığı'nın teslim ettiği hastanenin yerine  aile yaşam merkezi kazandırmak için çalışmalara başladık. Kazan’a dev bir Şehit Yavuz Başayar Parkı yapıyoruz. Bala kapalı pazar yerini Bala Belediyesi’ne hediye ediyoruz. Çubuk Karagöl mesire alanı bu yıl içerisinde hizmet verecek. Elmadağ’da kapalı pazar alanını yaparak Elmadağ Belediyesi'ne hediye ediyoruz.

Köy yollarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Son mahalli idareler seçiminden bu yana 1 yıl 8 ay oldu. 17 çevre ilçemize toplam yatırımımız, eski parayla 1 katrilyon 722 milyon lira. Bu da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ilçelere verdiği önemin en büyük delili.”

 

-"SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANDA DÜNYADA BİRİNCİYİZ"

            Başkan Gökçek, sosyal ve kültürel faaliyetler konusunda da Büyükşehir Belediyesi’nin 164 projeyle dünyada en fazla projeye imza atan belediye olduğunu ifade etti.

            Kırıkkale sınırında Kızılırmak bitişiğinde Yeşil Vadi Projesi’ne başlandığını ve bu yıl itibariyle hizmet vereceğini bildiren Gökçek,

ASKİ’nin çevre ilçelere yaptığı atıksu arıtma tesisinden içme suyu arıtma tesisine, içme suyu deposundan paket arıtma tesislerine kadar projelerini de kalem kalem izleyenlere aktardı ve toplam yatırımın eski parayla 1 katrilyon 812 trilyon (1 milyar 812 milyon) lira olacağını söyledi.

 

-“YATIRIM PARALARI NEREDEN BULUNACAK?”

            “Diyeceksiniz bu kadar proje saydınız bunların parasını nereden bulacaksınız” diye soran Başkan Gökçek, projelerin maliyetleri hakkında şu bilgileri verdi:

            “Bunların hepsinin parası kendi içinde. Ankara Boğazı’na para sarf etmiyoruz, kendi içinde çıkıyor. Fuar alanını 7 kuruluş ortak yapıyoruz. Araziyi biz verdik, Belediye'den az bir para çıkacak. Teleferikleri yap-işlet-devret ile yaptırıyoruz. Havaalanı metrosunu inşallah Başbakanımızın emriyle Hükümetimiz yaptıracak. Keçiören tünel yolu, yap-işlet-devret ile yapılacak. Yeni otobüs terminalini özel sektör yapacak. Eryaman stadını ihale ettik, kat karşılığı yapıyoruz. Mamak showroom'u kat karşılığı yaptık. Toptancı Hal'i aynı şekilde kat karşılığı yapılıyor. Bizden herhangi bir para çıkmayacak. Yeni Mamak Projesi, yine aynı şekilde kat karşılığı devam etti ve devam edecek. Kuzey Ankara’nın birinci etabı bitti, ikinci kısmını da vatandaşımızın kendisi yapacak. Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap'la ilgili cebimizden para çıkmayacak. Arazileri özel sektöre satıyoruz. Tam tersine Belediye'ye gelir elde ediyoruz. Gümüşdere aynı şekilde kendi içinde çıkacak. Hıdırlıktepe’nin arazisini sadece kamulaştırdık, kat karşılığı olarak yapıyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımıza da aynı tarzda yapacağız.”

 

-CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN’A TEŞEKKÜR

            Gökçek, konuşmasının sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalarda Hükümet'in, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın verdiği destekler için şükranlarını sunarken, Belediye bürokratlarına, çalışanlarına, Ankaralılara ve ailesine de teşekkür etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “2016 yılı ve sonrası projelerini” tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, önceleri bir memur şehri olarak bilinen Ankara’nın bugün yeşiliyle, sosyal ve kültürel yönüyle, gelişmişliğiyle modern bir kent haline geldiğini belirterek, “Şimdi Ankara’ya gelen, Ankara’dan ayrılmak istemiyor” dedi.

Başkan Gökçek’in konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Başbakan Davutoğlu, “Çok güzel bir vesileyle bir araya geldik.  Ankara’daki değişimi hep beraber takip ettik, gelecek perspektifini de 27 yıldır Ankara’ya hizmet eden Büyükşehir Belediye Başkanımızdan dinledik. Ankara’ya kazandıracağımız eserlerin şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz” diye konuştu.

 

-“ANKARA BÜYÜKŞEHİR’İN GİRİŞİMİ ÖRNEK TEŞKİL ETMELİ”

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok güzel göstergelerle, değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız aslında eski Ankara’dan yeni Ankara’ya nasıl geçtiğimizi güzel fotoğraflarla ve karşılaştırmalarla gösterdi. Ama şimdi sadece eski ve yeni arasındaki karşılaştırmaları değil, gelecek perspektifimizi de ortaya koymanın vakti. Bu konuda da yeni projelerimizi, 2016 ve sonrası ile ilgili projelerimizi de paylaştı. Bunların bir kısmını değerli Başkentli hemşehrilerimizle seçim öncesi buluştuğumuzda ben de paylaşmış ve zikretmiştim. Aslında tam da bugünlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızın yapmış olduğu bu girişim, bütün belediyelerimize örnek teşkil etmeli.”

 

-“VAATLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ”

1 Kasım seçim zaferi öncesi verdikleri sözleri tek tek yerine getirdiklerini hatırlatan Başbakan Davutoğlu, “İnşallah önümüzdeki 3 ay içinde vaatlerimizin tamamını yerine getireceğiz. Bu çerçevede de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızın yapmış olduğu bu toplantı tam da bu gündeme uygun düşüyor. Çünkü sadece merkezi yönetim bazında değil, yerel yönetimler bazında da verdiğimiz vaatleri birer birer hayata geçireceğiz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi:

“Dar gelirli vatandaşlarımız için hazırlanan sosyal konut projelerinden kentsel dönüşüm projelerine, fuar alanlarından yeni teleferik ve metroya kadar büyük yatırımları biraz önce gördüğünüz gibi Ankara’ya kazandırıyoruz. Dev temapark, hayvanat bahçesi, tarih, bilim, ferman ve Kuran mücizeleri müzesi, Ankara’da yaşayan ya da Ankara’yı gezmeye gelen çocuklarımız doya doya eğlenerek öğrenmenin keyfine varacakları mekanlar olacak.  Mobilyacı esnafımız için Mamak’a yapılan showroom ile mobilyacılık sektörünün kalbi Ankara’da atacak.” 

 

-“ANKARA ESKİDEN MEMUR ŞEHRİ İDİ”

Ankara’nın eskiden bir memur şehri olarak bilindiğini ifade eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Şimdi Ankara aynı zamanda bir sanayi şehri. Aynı zamanda çok önemli bir ticaret merkezi. İhracat yapan büyük bir ticaret merkezi, aynı zamanda bütün verimli topraklarıyla bir tarım şehri. Dolayısıyla Ankara’yı bir Başkent olarak yükseltirken aynı zamanda bir merkez şehir, bir kavşak şehir olarak da bütün çevre bölgelerle bütünleşmiş bir şekilde kalkınmasına özel önem veriyoruz” diye konuştu.

 

-“ULUS’U HAKETTİĞİ YERE GETİRMEK GEREKİR”

“İnanıyorum ki Büyükşehir Belediyemiz, Ankara’nın kalbi olarak bilinen Ulus’u, senelerdir bütün Türkiye’nin beklediği şekilde tarihi hüviyetine kavuşturacak” diye sözlerine devam eden Başbakan Davutoğlu, şöyle dedi:

“Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent tarihi dokusunu da koruyacak. Ulus’un artık beklemeye tahammülü kalmamıştır ve açık söyleyeyim, hiç de Başkent Ankara’nın hak ettiği bir durumda değildir. Veciz ifade ile söyleyeyim; Ulus’un artık Ulusumuza layık hale gelmesi gerekir. Ankara’nın birinci önceliği de bu olmalıdır. Çünkü orası Cumhuriyetimizin odak noktası, doğduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de mekanıdır. Keza Ankara’nın biraz köşede kalmış gibi görünen ama tarihi merkezi, manevi merkezi Ankara Kalesi; Ankara Kalesi’nin de Türkiye’nin en zengin kültürel mirasına sahip olmasına rağmen bugüne kadar gelişememiş dokusunu yenileyeceğiz ki önemli ölçüde yenilenme sağlandı.

Zira Ankara’nın esas sahibi, bu toprakların manevi sahibi bu topraklara ömrünü veren büyük alim Hacı Bayram Veli hazretlerine layık güzellikte Türkiye’nin en büyük restorasyonu olan Hacı Bayram projesini de hayata geçirdik, daha da zenginleştireceğiz, geliştireceğiz.”

 

-“ESERLER ANKARA’YA HAYIRLI OLSUN”

Bu eserlerin hepsinin Ankara’ya ve Ankara’da yaşayan tüm vatandaşlara bir kez daha hayırlı olmasını dileyen Başbakan Davutoğlu, “Bu hizmetlerin şehrimize kazandırılmasında emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ilçe Belediye Başkanlarımıza ve belediyelerimizdeki tüm çalışanlarımıza milletim adına Ankaralılar adına teşekkürü bir borç biliyorum” diye konuştu.

 

-“ANKARA’DAN KİMSE AYRILMAK İSTEMİYOR”

Eski yıllarda akademik toplantılar için Ankara’ya geldiğinde Ankara’dan bir an önce ayrılmak istediğini anlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Ama şimdi Ankara’ya gelen Ankara’dan ayrılmak istemiyor. Mamak Çöplüğü, tıpkı İstanbul’daki Hekimbaşı Çöplüğü gibi patlamaya hazır bombaydı. Bütün bunlar kötü miras birer birer terk edildi ve yepyeni bir dönem İstanbul ile Ankara ile birlikte hayata geçirildi” şeklinde konuştu.

 

-“GELEN MİSAFİRLERİN DİKKATİ DAĞITILMAYA ÇALIŞILIRDI”

Turizmden sağlığa, ulaştırmadan kentleşmeye kadar Ankara’nın çehresini değiştirecek, Başkent’in ruhu ile özü ile örtüşecek projelere imza attıklarını kaydeden Başbakan Davutoğlu, “İşte 5 milyonu aşan nüfusu çağdaş modern bir Avrupa kenti olan Ankara yerel kalkınmaya güzel bir örnek olarak gelişiyor, kalkınıyor. Oysa ki Türkiye’nin Başkentini yıllarca ihmal ettiler” dedi.  

Eski yönetimlerin Ankaralılar için hizmet üretmedikleri gibi Türkiye’nin itibarını da düşürdüklerini kaydeden Başbakan Davutoğlu, “Her gün Esenboğa Havaalanı’na onlarca uçak iniyor, her gün yüzlerce yabancı misafir Ankara’ya geliyor. Önceleri gelenlerin daha Ankara’nın girişinde nasıl bir manzara ile karşılaştıklarını hepimiz hatırlıyoruz. Değerli Büyükşehir Belediye Başkanımız, Dışişleri bakanlarının, misafirlerinin bu manzarayı görmemesi için onları sohbetle nasıl meşgul etmeye çalıştıklarını anlatırdı. Doğrusu ben de bunlara şahidim ve bu konuda eski dışişleri bakanlarımızın anlattıklarını da bilirim. Protokol yolu çevreye bakılacak bir durumda olan bir yol değildi. Ankara’ya yakışmayan, modern Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkentine yakışmayan, içler acısı bir manzara vardı. Bu yolu düzenledik çağdaş bir görünüme kavuşturduk.

Ankara; parklarıyla, yeşil alanlarıyla, dinlenme merkezleriyle Türkiye’nin bütün şehirlerine örnek oldu. Şimdi bambaşka yepyeni bir Ankara var. Hükümetimizin yatırımlarıyla, Büyükşehir Belediyemizin ilçe belediyelerimizin kazandırdığı eserlerle Ankara, büyük bir dönüşüm yaşadı, yaşamaya devam ediyor. Bugün artık modern, temiz yeşil, sosyal ve kültürel yönden gelişmiş bir Ankara var. Artık hava kirliliği nedeniyle okulların tatil edildiği bir Ankara yok. Nüfusunun yüzde 98’inin doğalgaz kullandığı, otobüslerinin yüzde 80’inin doğalgaz ile çalıştığı bir Ankara var. Tükettiği elektriği üreten bir Ankara var. Dünyanın dört bir köşesinden her yıl ödüller alan bir Ankara var” diye konuştu.

Ankara’da da kişi başına 2 metrekareden 20 metrekareye 10 misli artan yeşil alan kazandırıldığına dikkat çeken Başbakan Ahmet Davutoğu, “Çevreye ve doğaya saygı bizim inancımızın kültürümüzün bir gereği” dedi.

 

-NOTLAR…

 

          Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, eşi Nevin Gökçek ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ATO Congresium’na gelişinde dışarıda karşıladı. Başbakan Davutoğlu ile Başkan Gökçek’in salona girişlerinin ardından program şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

           Başkan Gökçek, programın bitiminde Başbakan Davutoğlu’na Hacı Bayram konulu bir tablo sundu. Başbakan Davutoğlu da Başkan Gökçek ile eşi Nevin Gökçek’e teşekkür etti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim