• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara : 22 °C
  • İstanbul : 18 °C
  • İzmir : 21 °C

AVRUPA’NIN EN ÇEVRECİ FİLOSU ANKARA’DA

27.09.2010 10:37
AVRUPA’NIN EN ÇEVRECİ FİLOSU ANKARA’DA
Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, 2008 yılında ihale ettiği yeni nesil otobüslerin tamamını teslim alarak, filosunu 1090 doğalgazlı araçla güçlendirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, 2008 yılında ihale ettiği yeni nesil otobüslerin tamamını teslim alarak, filosunu 1090 doğalgazlı araçla güçlendirdi. Avrupa'da kişi başına en fazla yeşil alan düşen kent özelliğine sahip olan Ankara, böylece “En çevreci filoya sahip Başkent” unvanını da elde etti.
Havaya salınan gaz açısından doğaya minimum düzeyde zarar veren doğalgazlı otobüsler, yakıt tasarrufu açısından da diğer yakıt türlerine göre yüzde 30- 35'lik bir kazanç sağlıyor. EGO Genel Müdürlüğü, doğalgaz sıkıştırma pompalarının yedek parçalarını OSTİM'deki firmalardan temin ederek, Ankara ekonomisine de katkı sağlıyor.
EGO Genel Müdürlüğü'nün tarihi boyunca birçok ilke imza attığını anımsatan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, doğalgazlı otobüs alımı konusunda da Avrupa'ya örnek olduklarını dile getirdi.
EGO'nun Türkiye'de ilk defa yerli otobüs üreten, Ankara'yı ilk aydınlatan, Türkiye'ye doğalgazı ve metroyu ilk kez getiren kuruluş olarak her zaman öncü olduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, çevreci yaklaşımıyla da bu öncülüğünü sürdürdüğünü belirtti.
Başkan Gökçek, doğalgazlı otobüslerle ilgili gelişmeleri anlatırken şunları söyledi:
“Birinci parti olarak 2007-2008 model 490 tane doğalgazlı otobüs almıştık. O dönem EGO'nun otobüs filosu çok yaşlıydı, vatandaşlar yoğun sesten ve yıpranmışlıktan şikayet ederlerdi. Sonrasında gelen yakınmalardan biri de konfordu. 2008 yılında ihale ettiğimiz ikinci partinin en büyük farkı da otobüslerin klimalı olmasıydı. 2009 yılında 350, 2010 yılında 210, bu yıl başından itibaren de 40 otobüs filomuza katıldı. Böylelikle ikinci partinin teslimatı da Eylül ayı başında tamamlanarak, Başkent yollarında görev yapan doğalgazlı otobüs sayısı 600'ü klimalı olmak üzere 1090'a ulaştı. Filomuzdaki toplam otobüs sayısı ise 2007 yılında 958 iken şu anda 2048'i buldu. 2007 yılında otobüslerimizin yaş ortalaması 12.8 iken şu anda 3'e düştü. Eskilerden sadece körüklüler trafikte kaldı.”
Başkan Gökçek, yeni filoda engelli vatandaşlar için tasarlanan asansörlü otobüs sayısının da 70'e yükseldiğini kaydetti.

-GENİŞLETİLMİŞ ÇEVRE DOSTU STANDART

Ankara'nın egzozdan doğan çevre kirliliğini ortadan kaldırmaya yönelik motor tercih ettiklerini dile getiren Başkan Gökçek, doğalgazlı otobüslerin çevreci yönüyle ilgili de şu bilgileri verdi:
“Özellikle belirtmek istediğim konu şu, seçtiğimiz motor, emisyon itibariyle EEV dediğimiz bir standart. Tam anlamıyla çevre dostu bir standart bu. Tam açılımı şöyle 'Enhanced Environmentally Firendly Vehicle', yani 'Tamamıyla Genişletilmiş Çevre Dostu' araçlar anlamına geliyor. Bu, Avrupa Birliği standardı demek. Biz ihaleye çıkarken, o zamanki Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ortaya koyduğu motor emisyon ölçüm değerlerinin çok üstünde bir standart tercih ettik. O zaman Euro 3-4 tercih edilirken biz Euro 5'in de üzerine çıkan bir standart seçtik.”

-YAKITTA YÜZDE 35'LİK KAZANÇ

Doğalgazlı otobüslerin hem temiz hem ucuz yakıt kullandığını vurgulayan Başkan Gökçek, diğer yakıt türlerine göre de tasarruf sağlandığını anlatarak şu bilgileri verdi:
“Doğalgazlı otobüsler yakıt tasarrufu ile diğer otobüslerle arasındaki üretim maliyetini 3 yılda kapatıyor. Dizel araçlar 100 kilometrede ortalama 45 litre mazot yakarken, CNG'li yeni otobüsler ortalama 60 metreküp doğalgaz yakıyor. Doğalgazın fiyatı mazotun neredeyse yarısı. Sonuçta yüzde 30-35'lik bir kazanç söz konusu”
Yeni araçların tamamının devreye girmesiyle birlikte eski otobüslerin trafikten kaldırıldığını belirten Başkan Gökçek, “Çok eski araçların yedek parçasını bulmakta zorlanıyor, tamir edip sefere yeniden sokamıyoruz. Ancak hurdaya ayırdığımız araçları yedek parça deposu olarak kullanıyoruz. Mesela camı kırılan bir araca, aynı model başka bir araçtan takviye yapıyoruz” diye konuştu.
Başkan Gökçek, “Ankara'nın toplu taşım tarihini yeni nesillere anlatacak bir müze oluşturmayı düşünüyoruz. Bunun için hurdaya çıkan her modelden bir tanesini müze için ayırıyoruz. Bunları iyi korursak 20 yıl sonra çok güzel bir müze açılır” açıklamasını da yaptı.

-YEDEK PARÇA OSTİM'DEN

Başkan Gökçek, yeni otobüslerin yakıt ihtiyacını gideren doğalgaz sıkıştırma pompalarındaki yedek parça ihtiyacını mevzuatın izin verdiği ölçüde yerel sanayiden karşılama imkanı elde ettiklerini, bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Doğalgazlı otobüslerde yakıt olarak sıkıştırılmış gaz kullanılıyor. Bunun için 5 otobüs bölge müdürlüğünde özel sıkıştırma ve dolum tesisleri var. Bu tesisleri yabancı bir firma kurdu, işletti ve ihale kapsamında yedek parça temini ile bakımını yaptı. Yurtdışına bağımlı kalınca, sıkıntılar yaşanabiliyordu. Bu nedenle sistemin garanti süresi dolduktan sonra yabancı firmayla yeniden anlaşma yapmayarak, yüzümüzü yerli üretime çevirdik. Türkiye'nin hatta Avrupa'nın en büyük çevreci filosuna sahibiz diyoruz. Sürekli halde burayı işler halde tutmamız lazım. 'Birinci önceliğimiz bu olsun' diyerek işleri hızlandırdık ve OSTİM yönetimiyle görüştük. Baktık burada büyük bir sanayi var, kapasitesi de var, işbirliği yapalım istedik. Kayışlar, bilyeler, siboplar en hayati parçalar. Sadece bunları alsak bile yeter. Her parçanın karşısına tedarikçi firmayı yazdık ve işbirliğini başlattık.”

-OTOBÜSLERİN ÖZELLİKLERİ

Ankara MAN fabrikasında üretimi gerçekleştirilen “Solo” tipi otobüslerin uzunluğu 12, genişliği 2,5, yüksekliği ise 3,5 metre. Otobüslerde 31 kişi oturarak, 49 kişi de ayakta olmak üzere toplam 80 yolcu taşınabiliyor. CNG (sıkıştırılmış doğalgazlı) olan otobüslerin motorları ise Avrupa Birliği'nin kabul ettiği ve 2020 yılına kadar geçerli olacak olan çevre dostu EEV motor standartlarında. Bu sistemle egzoz gazından dolayı meydana gelecek çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Yolcu konforu ve güvenliğinin en üst düzeyde düşünüldüğü modern ve yüksek teknolojiyle donatılmış otobüslerin en büyük özelliklerinden biri ise klimalı olmaları. Plastik koltuklar yerine kadife koltuklar, yolcuların kolayca erişebileceği “Dur” butonları, otomatik vitesli, ön arka ve yan tarafta güzergâh göstergeli iç tasarıma sahip otobüsler, tamamen yeni bir teknolojiyle üretildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim