• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • Ankara : 24 °C
  • İstanbul : 20 °C
  • İzmir : 27 °C

Esnaf Odası Başkanı Albut'tan açıklama; "Çözüm yoluna gidilmeli"

26.07.2019 19:37
Esnaf Odası Başkanı Albut'tan açıklama; "Çözüm yoluna gidilmeli"
Gölbaşı’nda faaliyet gösteren esnafların 2019 yılı içerisinde kepenk kapatma oranında artış görüldü.

Haber : Ayşe ÜNGÖR

Gölbaşı Esnaf Odasına kayıtlı 1681 üye bulunurken, 2018 yılında kayıtlı 267 üyeden 63’ü kadın, 204 erkek kayıtlı üyenin 76’sı çeşitli sebeplerden iş yerini kapattığı görülürken, bu oran 2019 yılının son 6 ayı içerisinde kayıtlı üyenin azlığı ve kepenk kapatan üyenin artışı dikkat çekiyor. 2019 yılında 160 kayıtlı üyeden 82’si yine çeşitli nedenlerden veya ekonomik durumlardan kaynaklı iş yerlerini kapatmış görülüyor.  

Gölbaşı Taraf Gazetesi muhabiri Ayşe Üngör esnafların sorunlarını Gölbaşı Esnaf Odası Başkanı İsa Albut ile görüştü. Albut, gazetemize şu açıklamaları yaptı.

Gölbaşı Esnaf Odası Başkanı İsa Albut, 2018-2019 yılında odaya kayıtlı olan esnaf ve kepenk kapatan esnaf sayısını açıkladı. Kepenk kapatan esnafın 2019 yılında artış gösterdiği gözlemlenirken, bunun sadece piyasada ki düşüşten kaynaklanmadığının da aynı zamanda Albut altını çizdi.

Ekonomik kriz etkiliyor

Gölbaşı’nda kayıtlı 1681 üye olduğunu belirten gölbaşı Esnaf odası Başkanı İsa Albut şöyle konuştu; “Kadın ve erkek üyeler olmak üzere her meslek kolundan faaliyet gösteren kayıtlı esnafımız var. 2018 yılında 267 kayıtlı üyemizden 76 kapatırken, bu oran 2019 yılında 160 kayıtlı üyeden 83 üye iş yerini kapattı. Yeni iş yeri açan üye sayımızın kapatan oranına bakıldığı zaman bunların değişik nedenlerle kapattığını görüyoruz.  Bu nedenler içinde ilk akıllara gelen elbette ekonomik şartlar. Esnafın kepenk kapatması tabii ki de sadece buna bağlı değil. Bunun yanı sıra farklı nedenlerde var. Bunlarda şahıs firmasından şirkete geçip kaydını esnaf odasından sildirenler, bir kısmı da kendi öz sermayesinin zayıflığı nedeniyle kendi iş yerini açarken borçlu başlaması ve rekabet etme gücünün olmaması etken olarak görülürken, yine Gölbaşı’nın Ankara şehir merkezine yakınlığı bugün itibari ile bizler için dezavantaj olmuş durumda. Çünkü insanlarda ki ön yargı, haklı olarak daha ucuz, daha çeşitliliği olan alışveriş merkezlerini tercih etmeleri. Bu durumda Gölbaşı’nda ki esnafın rekabet gücünü, iş yapma hacmini olumsuz etkiliyor. Dolayısıyla daha güçlü yapıda, ürün çeşitliliği konusunda güncel ürünler takibi yapılarak müşterisine sunan esnafımız başarılı bir şekilde işlerini devam ettirebiliyor.

Gölbaşı’nı alışveriş merkezi haline getirmek gerekir…

Gölbaşı’nda ki vatandaşımızın şehir merkezine gitmesinden ziyade onların burada alışveriş yapmasını sağlamak bunun yanında da şehir merkezinden Gölbaşı’nı ziyaret eden kişilerin sadece göl ya da dinlence yeri olarak değil, aynı zamanda da alışveriş merkezi olarak görmesini ve bu imajı da bir an önce kazandırmak istiyoruz. Bunu da ticaret ile uğraşan esnaflarımızın hem ekonomik gücünü yükseltmesi, hem de kendini müşteri diyalogları, ürün güncellemeleri, pazarlamaları, farklı görselliklerle, kampanyalarla onları buraya çekmeleri gerekmektedir. Bunu da gerek basın yolu ile gerekse sosyal medya üzerinden sağlamaları da gerekmektedir.

Yerel yönetim umarım ağırlık verir….

Aslında esas sorumluluk yerel yönetimlere düşüyor. STK’lar, bürokrasiciler, üniversitelerin hep beraber yapacağı çalışmalar neticesinde sonuç alınabilir. Kurumlar arasında ki iş birlikleri ile yapılabilecek bazı projelerle bunlar hem sosyal anlamda hem de ticari anlamda Gölbaşı’nın getirisi artar. Tabi yine belirtmeliyim ki kurumların temas halinde hareket etmeleri gerekiyor. Yöneticilerin taşın altına elini koyması gerekiyor. Zaman zaman kaymakamlık birimi ile yerel yönetimle irtibata geçiyoruz. Yerel yönetimin de yeni olmasından kaynaklı umarım daha sonraki zamanlarda bu konulara ağırlık vereceğini düşünüyorum.

İş yerlerini kapatan esnafın piyasada ki durumdan da etkilendiğini ifade eden Albut, “Dünyada ki yaşanan tüm olumsuzluklar elbette yansıyor. İş yeri açan kişinin ilk önce iş tecrübesi sonra da öz sermayeden o işi yapabilecek ve maliyet hesaplarını bilen, bunları iyi şekilde analiz edip ticari hayatını analiz edecek şekilde işe başlaması önemli. Yeni açılan iş yerlerini genel manada bakıldığında, ömrü çok uzun olmuyor. Bu da kendi hesaplarını iyi yapamamaları ya da piyasaların bugünün şartları ile biraz daha dar boğazda olması. Bunu da üzerine eklediğimiz gibi sizlerin de söylediği üzere günümüz ekonomik şartlarının alım gücünün aşağı çekilmesinden dolayı esnaf maalesef zor durumda kalıyor.

Yatırım azaldıkça piyasada ki hareketlilik de azalıyor. Örnek verecek olursak geçmiş yıllara oranla inşaat sektörü bütün sektörü ilgilendiriyor. Dolayısıyla inşaat sektörü sıkıntılı olunca ister istemez bütün sektörlerinde sıkıntı olmasına neden oluyor. Buna herkesin işini olumsuz etkiliyor. Yani sıkıntı farklı sektörlerle de olsa direk bizi etkilemiş oluyor. Bunlar nasıl ilçemizde telafi edilir noktasına gelecek olursak da, kurumların bir araya gelip Gölbaşı’nın ticari ve sosyal hayatını masaya yatırmaları gerekiyor. STK’ların ilgili birimlere aktarıp, çözüm sunabilecek güçte ve yapıda olması gerekiyor.

Sayın Albut basının önemi burada nasıl devreye girmeli ki kamuoyu da bundan yararlansın?

Basın elbette ki sacayaklarından biri. Basın olmazsa olmazımız. Sorunların konuşulup, masaya yatırılıp, çözüm önerilerin ortaya atılması kamuoyu ile paylaşılması, bunlardan geri dönüşüm alınmasında basın köprü vazifesi görecek. Hem halkın bilgilenmesi hem de oradan gelecek geri dönüşlerinde çözümlerin üretilmesinde mutlaka katkı sağlamaları gerekiyor. İnsanların bilgi alma hakkını en güzel bizlere aktaracak organ. Gölbaşı ‘da da basınımız diğer ilçelere göre daha özverili ve fedakârca çalışıyor. Onun içinde basının her kurumdan rahatça bilgi alması ve bunu da kamuoyu ile paylaşması kısıtlanmamalıdır.

Gölbaşı’nın birçok değeri var. Bir o kadar da stratejik kurum var. Fakat maalesef hepimizin de gördüğü gibi hak ettiği noktaya gelmedi. Bunun da çok hızlı bir şekilde Ankara’nın hem ticari hem de sosyal hayatta ilk aklına gelen ilçesi olmak üzere esnaf odası ve diğer sivil toplum kuruluşları, yöneticilerimiz, üniversitelerimiz bir an önce el ele verip en azından 5-10 yıllık geleceğimizi oluşturabileceğimiz bir yol çizmemiz, plan oluşturmamız gerekiyor. Yeni yönetim umarım bu konuda hassasiyet gösterir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim