• BIST 9521.04
  • Altın 2779.511
  • Dolar 33.8889
  • Euro 37.5516
  • Ankara : 25 °C
  • İstanbul : 25 °C
  • İzmir : 27 °C

EV SAHİBİ OLMA KÜLTÜRÜ

20.04.2011 12:30
EV SAHİBİ OLMA KÜLTÜRÜ
EV SAHİBİ OLMA KÜLTÜRÜ

EV SAHİBİ OLMA KÜLTÜRÜ

Yurdumuzda ev edinme yarışı yapılmaktadır. Bir ara dört odalı ev alma modası vardı. Sonra bu katta dubleks konuta dönüştü. Arkasından müstakil dubleks, tripleks konut edinme şekline girdi. Günümüzde ise yüzme havuzlu, fitness salonları, koruması olan prestij konutları edinme yarışına dönüştü.

Büyüklerimiz “Dünya da mekân, ahrette iman .” demişlerdir. Yurdumuzda ev
almak, gösteriş merakı ile “ Ev edinme yarışına dönüşmüştür.” Gerçek ihtiyaç belirlenmeden, yeterlilik şartına bakılmadan ev alınmaktadır. İdeal olanı, evdeki nüfus sayısına , ev halkının yaş ortalamasına göre, ihtiyaç belirlenerek ev almalıdır.

Aile yapımız çekirdek aileye dönüştü. Evlilik ile birlikte anne, baba kendi evlerinde kalarak, yeni evliler ev tutup, ayrı eve taşınıyor. Evliliğin ilk yıllarında evin bir kısmı, çocuklar oluncaya kadar boş kalıyor.

Büyükşehirlerde genellikle iki çocuk sahibi olunuyor. Evin en büyük odası olan salonu, müze oda haline dönüşüyor. Bir oda oturma odası, bir odası ebe beyin yatak odası olarak kullanılıyor. Çocuklar küçükken bir odada, büyüyünce erkek ve kız ayrı oda da kalıyor. Misafir geldiğinde, salonda veya oturma odasında yatıyor.

Çocuklar büyüyüp, okullarının bitmesi dönemine yakın; bahçeli müstakil ev sahibi olma arzusu beliriyor. Dubleks ev inşasına başlanılıyor. Bodrum kat, çatı arası derken koca bir ev oluyor. Eve taşınıldığında bahçe bakımı, evin bakımı temizliği, ısıtılması masrafları çıkıyor.

Dokuz odalı eve sahip olup, evde çocuklar olmadığından, evde kaybolunduğu oluyor. Kullanılan birkaç odanın dışında, diğer odalar kullanılamıyor.
Bahçeli müstakil eve sahip olmanın en uygun zamanı, çocukların küçük olduğu zamanlardır. Çocuklar bahçeli evde, toprakla oynayarak, ağaçları bitkileri tanıyarak, hayvanlara dokunarak büyümelidir.

Günümüzde ise bahçeli müstakil evlere, çocuklar büyüyüp evden uçmasına yakın zamanda sahip olunuyor. Koca bir eve sahip olmanın anlamsızlığı, ancak içine girilince, kullanmaya başlanıldığında anlaşılıyor. Böyle olunca da insanlar, bahçeli evden umduğunu bulamayıp, yanlış zamanda yanlış ata oynadığını anlayınca, çok odalı evlerden vazgeçiyor.

Son zamanların moda olan konut talebi, yüzme havuzlu, fitness salonlu, korumalı prestij evleridir. Bu evlerin koruması olacak, bahçesine bakılacak, spor yapılabilecektir.

Yüzme havuzuna sahip olunabilir. Ama sağlıklı yüzme havuzuna, nasıl sahip olunacak? Açık yüzme havuzuna yazın girilebilir. Yüzme havuzunun devamlı su devri daiminin olması, kirli suyun dinlenme havuzuna gönderilmesi, bu havuzun yanında ilaçlama sisteminin olması gerekir. Havuza girmeden duş alınıp, başa bone geçirilmesi gereklidir. Bu sayılan hususlar, birçok yüzme havuzunda bulunmamaktadır.
Müslümanların dışında, taharetlenme alışkanlığı yoktur. Bu yüzden yabancıların girdiği yüzme havuzları, ne kadar sağlıklı olabilir?
P
Toplumumuzun aile yapısı önceden böyle değildi. Dede ve nineler ile birlikte yaşanan, her öğün büyük sofralarda karın doyurulan, aile sistemimiz vardı.
Akşam olunca, dede çocukları ile aile meclisini toplar, yaşanan gün konuşulur, yarın yapılacaklar kararlaştırılırdı.
Çocuklara nineler hikâye anlatır, dedeler tarih sayılabilecek; geçmişi anlatırdı. Evin bereketi olur, bir kazanda pişer, bütün aile doyardı.

Şimdi ise saraylarda oturuyor, rahat edemiyoruz. En pahalı yiyecekleri yiyor, tadını bulamıyoruz.
Ev sahibi olma kültürümüzü yenileyip; gösteriş için, desinler için ev sahibi olmaktan vazgeçmeliyiz. Ev almayıp komşu almalıyız. Gitmediğimiz köyün, bizim olmadığı gibi; içinde oturamadığımız evin, anlamı olmadığını unutmamalıyız.

Mustafa Yolcu
restij evlerinden ev sahibi olmakla, iş bitmiyor. Bu evlere bir veya iki ev kirası kadar, yönetim aidatı ödenmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim