• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3658
  • Euro 34.9475
  • Ankara : 13 °C
  • İstanbul : 16 °C
  • İzmir : 16 °C

GÖLBAŞI DAMLATAŞ MAĞARASI TURİZME AÇILMAYI BEKLİYOR…

23.03.2010 10:34
GÖLBAŞI DAMLATAŞ MAĞARASI TURİZME AÇILMAYI BEKLİYOR…
Gölbaşı Tulumtaş Mahallesi'nde 1992 yılında ortaya çıkarılan Damlataş Mağarası halen turizme kazandırılmayı bekliyor.

GÖLBAŞI DAMLATAŞ MAĞARASI TURİZME AÇILMAYI BEKLİYOR…

-GÖLBAŞI,  DAMLATAŞ MAĞARASI İLE HAZİNENİN ÜZERİNDE ANCAK…

-BAŞKENTİN DOĞA HARİKASI GÜNYÜZÜNE ÇIKMAYI BEKLİYOR…

-BAŞKAN VEKİLİ KADİR YANIK:  YETKİ VERSİNLER 2 AYDA TURİZME KAZANDIRALIM…

 
Bayram Türkmez
 
 

 

 

      Gölbaşı Tulumtaş Mahallesi'nde 1992 yılında ortaya çıkarılan Damlataş Mağarası halen turizme kazandırılmayı bekliyor.

 

     Yol çalışmaları sırasında ilk keşfedildiğinde 1.derece sit alanı ilan edilen, daha sonra üzerinde kooparatif villalarının projelendirilmesiyle 2.derece sit alanı ve sonunda da 3. derece sit alanı oldu.
 

     Damlataş Mağarası'nın üzerinde 215 villa bulunuyor. Bu villalar yüzünden turizme kazandırılması engellenen damlataş mağarasına Gölbaşı Belediyesi basın bürosu personeli Mehmet Demir ile elektrikçi ekibi girdi ve  o görkemli doğa harikasının fotoğrafını çekti.  

   Gölbaşı Belediyesi Başkan Vekili Kadir Yanık, Mağaranın bir an önce turizme kazandırılması gerektiğini belirterek, “Bize yetki versinler 2 ayda burasını turizme kazandıralım.” dedi.  GöLbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği 2. Başkanı Doğan Çağatay ise , Damlataş Mağarasının büyük bir doğa harikası olduğunu ve başkent için büyük bir kazanım olacağını belirtti.

 

   TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DAMLATAŞ MAĞARASI OLABİLİR…

 

    Mağara giriş kapısı taşlarla kapatılan ancak 50 santimetre çapındaki bir delikten içeri girdikten sonra aşağıya doğru çamurlu kayalar üzerinden inilen Mağara'da sağa ve sola giden sarkıt ve dikitlerin bulunduğu tüneller ve çukurlar  bulunuyor. Tünellerden sağa doğru geçince karşımıza futbol sahası büyüklüğünde bir alan çıkıyor. Yaklaşık 200 metre ışıklandırma ile gidilebilen mağarada 1992 yılında Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından rapor hazırlanmış olup, 200 metreden sonra keşfedilmediği için gidilmesi tehlikeli bulunarak tabela konulmuştur. Mağaranın uzunluğunun  549 metre olduğu ayrıca değişik yönlere giden  4-5 ayrı tünelin bulunduğu da belirtildi.

 

MTA RAPORLARINA GÖRE 100 BİN YILLIK SARKIT VE DİKİTLER VAR..

 

Maden Tetkik Arama'da çalışan mağara araştırmacıları, Tulumtaş Mağarası'nın jeolojide 'üstmiyosen' olarak adlandırılan dönemde oluşmaya başladığını, yani bir milyon yıl öncesine dayandığını ifade ediyorlar. Mağarada oluşan sarkıt ve dikitlerin ise 100 bin yıldan başlayarak günümüze kadar ulaştığı, sarkıt ve dikitlerin oluşumunun devam ettiğini hazırlanan raporla bildirdiler.

 

MAĞARANIN ÜZERİNDE PARLEMENT YAPI KOOPARATİFİ EVLERİ VAR…

 

1.      derece SİT alanı iken, daha sonra 2. ve sonunda 3. derece SİT alanı yapılarak yapılaşmaya açılan damlataş mağarasının üzerindeki arazide bugün 215 villa bulunuyor.   

   Mağaranın üzerindeki alana, milletvekillerinin de üye olduğu  SS Çevregöl Parlament Yapı Kooperatifi'nce 215 adet villa yapıldı.  Kooperatif, mağaranın keşfinden dört yıl sonra 1996 yılında inşaat ruhsatı aldı. Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Genel Müdürlüğü'nün aldığı yasak yapılaşmanın durdurulması, yapılaşmaya gidilmemesi yönündeki kararlar hiçe sayılarak, milletvekillerinin villaları yapıldı.

    SİT alanı olan mağaranın üzerine milletvekillerinin villarının yapılmasına göz yumuldu ve mağara kaderi ile baş başa bırakıldı. Doğa harikası mağara sahipsiz kaldı. Mağara, üzerinde çalışan iş makineleri nedeniyle çatlaklar oluşurken, bir kısım  sarkıt ve dikitler de kırılıp, parçalanarak adeta yağmalandı.

 

      Türkiye'nin en büyük damlataş mağarası olma özelliğini taşıyan Gölbaşı Tulumtaş Mağarası halen turizme kazandırılmayı bekliyor.  Turizm Bölgesi olan Gölbaşı'nda, Başkentin en önemli Doğa harikalarından birisi olan Gölbaşı Damlataş Mağarası projesi için Ankara Valiliği İl Genel Meclisi tarafından 100 bin lira'lık bir bütçe ayrıldığı öğrenildi.

 

     Gölbaşı Belediye Başkan Vekili Kadir Yanık, Tulumtaş Mağarası'nın Başkentin en büyük doğa harikası olduğunu belirterek, “Bu zenginlik turizme kazandırılmalıdır. Türkiye'nin en büyük damlataş mağarası olma özelliği vardır. Buranın biran önce turizme kazandırılması hem başkentimiz, hem ülkemiz için büyük bir kazanım olacaktır. Bize yetki versinler, biz bu mağarayı 2 ayda turizme kazandıralım, gerekli çalışmaları yapalım. Bizim yetkimizde yok bişey yapamıyoruz. Ben de Mağaranın içerisini gezdim. Halen sarkıt ve dikitler oluşuyor ve Türkiye'nin en büyük Damlataş Mağarası olduğunu düşünüyorum.”dedi.

 

       Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği 2. Başkanı Doğan Çağatay ise, Damlataş Mağarası ile ilgili bugüne kadar hiçbir çalışma olmadığını belirterek, “Bu önemli doğa harikası bir hazinedir. Bu hazinenin günyüzüne çıkarılması gerekiyor. Bugüne kadar sesimizi duyan olmadı. 1992 yılında ortaya çıkarılan bu damlataş mağarası ile ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. İlk bulunduğunda MTA  bir rapor hazırladı, daha sonra mağaranın ağzı kapatıldı ve adeta yok edilmek istendi. Burası için ciddi bir proje hazırlanırsa Başkent içinde büyük bir kazanım olacaktır.”dedi.

kaynak:www.golbasigazetesi.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
apaçi
23 Mart 2010 Salı 14:57
memo
bu mehmetin dedeside korkmazdı
212.156.63.134
VATANDAŞ
23 Mart 2010 Salı 12:59
HELAL OLSUN MEHMET DEMİR'E
BU MEHMET HARBİ MANYAK BU ÇOCUĞUN KIYMETİNİ BİLMELERİ LAZIM O MAĞRAYA GİRMEK AKIL SIRRI DEĞİL VALLA ADAM KORKUDAN ÖLÜR NASIL GİRMİŞ ORAYA.MEHMET TEN BAŞKA GAZETECİ GİRSİNDE ORAYA GÖRELİM HELAL OLSUN ÇOCUĞA BÖYLE BİR KONUYU GÜNDEME GETİRDİYA....
212.156.63.134
yani
23 Mart 2010 Salı 12:11
bu mu
Başkan açsa orayı diyeceksiniz ki Flaş flaş flaş başkan köyüne hizmete devam ediyor..!!!
193.140.190.92
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim