• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara : 17 °C
  • İstanbul : 14 °C
  • İzmir : 15 °C

Gölbaşı'nda Esnaf Olmak...

14.09.2011 12:04
Gölbaşında Esnaf Olmak...
İşte Gölbaşının başarılı işletmelerinden LEMİS Pasta&Cafe&Bistro nasıl oluşmuş ve ilk 6 ayını doldururken neler yaşanmış.

Gölbaşı'na yaklaşık 6 ay önce açılan ve yeni bir işletme olan LEMİS Pasta&Cafe&Bistro ile Gölbaşında nasıl esnaf olunur? Gölbaşında esnaf olmanın avantajları ve dezavantajları, Gölbaşı'nda İlk 6 ay nasıl geçti? Neden Gölbaşı bunları görüşen gazete temsilcimiz Ziya Özkan, LEMİS Pasta&Cafe&Bistro'nun işletmecisi Özcan Kurt ile Gölbaşı'nda esnaf olmanın ayakta kalabilmenin zorluklarını ve başarılı bir işletmeci olabilmenin püf noktaları hakkında bir röportaj yaptı.
İşte Gölbaşının başarılı işletmelerinden LEMİS Pasta&Cafe&Bistro nasıl oluşmuş ve ilk 6 ayını doldururken neler yaşanmış.

Lemis Ne Demek? Neden Gölbaşı'nı tercih ettiniz?
Lemis yöresel bir isim. Biz Gümüşhaneliyiz. Lemis'te Gümüşhane'ye özgü gözleme tarzı bir yemeğin ismi. Bizde daha pratik ve kolay bir isim olduğu için kulağa da hoş geldiği için lemis ismini uygun gördük.
Böyle bir işletmeyi gölbaşına açmamızın sebebi ise, artık Ankara'da rekabet ortamı fazlalaştı ve Gölbaşı da bu anlamda bakir bir yer olduğunu düşünerek böyle bir yatırım yapmaya karar verdik. Şuana kadar da yaklaşık 6 aydır müşterilerimiz bizi mahcup etmedi ve gölbaşı halkı bizi kabullendi.
İnsanların beklentisi ölçüsünde iyi veya kötü bir şekilde işletmemizin ilk 6 ayını doldurduk. Biz buraya geldiğimizde beklentilerimiz çok ta yüksek değildi. Ama bizim için önemli olan istikrarın devam etmesiydi. Yeni belli bir hedefiniz vardır bu hedefler içinde her ay ciromuzu yükseltmek vardı Allaha çok şükür biz bunu başardık. İlk başlarda acemiliğimiz oldu hizmette de ürünlerimizde de alışmakta güçlük çektik ama bunları aştık ve başardık. İlerisinin daha da iyi olacağını inanıyorum buranın. Bizim amacımız burada 1-2 senelik bir yatırım değil burada kalıcı olmak. Burada kalıcı bir esnaf olduğumuzda gölbaşında şubeleşmeyi de düşünüyoruz. Yani mağazalaşma şeklinde burada 2- 3 tane daha şube düşünüyoruz.

Gölbaşında esnaf olmak…!
Nüfusu yüz bin olan yerlerde Esnaf olmak hem avantaj hem dezavantaj. Avantajı nedir? Bir kere çok çabuk tanınıyorsun. Reklamın daha çabuk insanlara ulaşıyor. Ama dezavantajı ise insanlarla birebir ilişki dilaloğ kurman gerekiyor çünkü, çevreni bu şekilde genişletmek zorundasın. Biz bu dezavantajı da avantaja çevirdik. Bu bizim için çok büyük bir artı oldu çünkü işletmemizden çıkıp başka yerleri dolaştığınız zaman insanlar artık bizi tanıyor sağ olsunlar bizi de kabullendiler. Ufak yerlerde insanların kabullenmesi bıçak sırtı gibidir. Kabullenirse devam ama kabullenmezse kapat git. Allaha şükür biz o bıçak sırtını aştık.

Cafe sektöründe İşletmeci olmanın püf noktaları nelerdir?
Biraz klasik olacak ama güler yüz şart. Sonra sabır gerekiyor. İnsanları çok iyi tanımak gerekiyor. Bir işletmeci olarak müşterilerimize Hürmet ve saygı göstermeyi kendimize kural edindik. Bu tür işletmelerde başarılı olabilmenin yolu işyerinizde çok fazla zaman geçirmeniz gerekiyor. Biz sabah 5'ten gece 11'e kadar buradayız mesela. Emek veriyoruz karşılığını da alıyoruz. Kalabalık metropol bir semtte olduğunuz zaman ikili ilişkiler çok problem değildir. Ama bu gölbaşı gibi bir yerde büyük bir problem. İnsanlarla biraz ilgilenmezsen insanlar biraz duygusal gelen müşteri ile ilgilenmezsen insanlar sanki dışlanıyor gibi hissediyor. Bütün müşterilerle birebir ilgilenmek gerekiyor.

Reklamlar nasıl olmalı ve reklam vermenin avantajları nelerdir?
Yazılı basında reklamımızın çıkmasının çok önemli avantajları var. Reklam çalışmalarımız genelde uzun süreli çalışmalar şeklinde başladı ve öyle devam ediyor yıllık reklam anlaşmalarımız var. Reklamların devamlı olmasının artıları fazla reklamın iyisi kötüsü olmaz reklam reklamdır. Biz yaptığımız reklam çalışmalarının meyvelerini alıyoruz. Hatta biz bu gazete reklamlarının şuanda yeterli olmadığına inanıyoruz. Yani bunu broşür olarak ta billboard reklamları ile de destelemeyi planlıyoruz. Kısacası bize reklamın kesinlikle faydası oldu. İş yerimizde konum itibari ile işlek bir cadde de kendi reklamını da yapabiliyor. Bizde mümkün olduğu kadar hizmetlerimizi ürün çeşitliliği ve kalitemizi en üst çıtalara kadar çıkarmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde de ürün yelpazemizi genişleteceğiz. Yani sürekli olarak yenilik şart. Biz mesela düzenli olarak Ankara'ya giderek belli zamanlarda başka işletmeleri geziyor ve o mekânlardan bilgi ediniyoruz. Tespit ettiğimiz yenilikleri buraya taşımaya çalışacağız.

Yeni açılan işletmeler neler yapmalı
Yeni açılan işletmeler ve bütün esnaflara tavsiyem şudur rekabet fiyat üzerinden değil de kalite üzerinden olursa herkes bir pastadan nemalanabilir. Rekabet bu olmalıdır bence. Esnaflar birbirini kötülemekten ziyade ki ufak yer olduğu için bunlar yaşanılabiliyor. Fiyatları düşürüp kampanya yaparak bunlar olmamalı. Çünkü müşteri odaklı çalışıyoruz insanlarda şu var fiyat odaklı çalışırsak fiyatları yükselttiğimizde müşterimizi kaybederiz. Ama bir yerde kalite varsa kişi gittiği zaman orda kendini özel hisseder. Bununda bir karşılığı vardır mutlaka. Hiçbir esnafta para kazanmamak için iş yeri açmıyor sonuçta. Para kazanmakta önemli tabii ki. Ama bir iş yeri de ne kadar güzel ciro yaparsa o denli hizmetini de kaliteleştirir. Maalesef bu büyükşehirlerde de böyle ülkemizde de böyle. Türkiye'de bir hastalık haline gelmiş ucuz malın satışı esnafları köreltiyor ve engelliyor. Belki buna müşteride çanak tutuyor ama müşteriyi de bizim eğitmemiz gerekiyor. Müşteri her zaman pozitif yâda negatif eleştirileri ile ve bizim hatalarımız ile iyi olan taraflarımızı ön plana çıkarıyor. Bizde ona göre hizmetimizi gerçekleştiriyoruz. Esnafların burada birlik beraberlik olması çok önemli. Ve bunun için insanların birbirleriyle görüşmesi gerekiyor. Biz 6 ayda çok ciddi bir esnaf çevremiz oldu. Esnafların kesinlikle birbirlerine destek olması lazım. Ben benim işyerimde olmayan bir ürünü başka bir işletmeye rahatlıkla gönderebiliyorum. Bu benim eksiğim değil aslın artım herkes bunu yapmalı. Her şeyin hizmetini ben veremem her şeyi yapamam paylaşmak gerekiyor.

Ekip çok önemli…
Şuanda en büyük sıkıntımız personel bulamıyoruz. Şunu belirtiyim imalatta personel sıkıntımız yok ekibimiz kalifiye personellerden oluşturuldu. Ben ve 2 ortağım aynı zamanda yeğenlerim olurlar bu işin ustası olan kişilerdir. Tek sıkıntı hizmet kısmında çalıştıracak kalifiye personel bulamıyoruz. Meslek liselerinin bu bölümü var ama onlarda yeterli gelmiyor. Aslında sadece bizde değil bütün sektörlerde yaşanılan bir sorun bu. Bu nedenle İşi bilmeyen bir adama istediği rakamı vermek yersiz oluyor. Gerçekten ekip çok önemli bu problem bizim müşteri kaybımıza da yol açıyor. Çünkü işten anlamıyor, müşteri karşılamasını uğurlamasını bilmiyor bunlarda ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Bizde bu açıklarımız kendimiz kapatmaya çalışıyoruz. Lemis'i yeni açtığımızda kalifiye personel alma mantığındaydık şimdi bu mantığımız değişti. İşi bilmeyen personeller alıp kendimiz yetiştiriyoruz. Düzenli olarak toplantı yapıp birebir istişare ederek elemanlarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz.

Gölbaşı'nda neleri eksik görüyorsunuz?
Gölbaşında en büyük eksiklik bir alışveriş merkezi, bir sinema salonu yok. Buradaki halkın geneli eğlenmeye alışveriş yapmaya düşkün insanlar. Bu nedenle gölbaşı halkı genelde Kızılay ve çeşitli iş merkezlerini tercih ediyorlar. Gölbaşı'nda ciddi olarak maddi anlamda bir potansiyel var. Bizim bulunduğumuz cadde buna müsait bir yapıya sahip bu tarz yerler açılabilir ki ben işlerim düşer diye istememezlik yapmam tam tersi insanların ayakları alışır. Gölbaşının en önemli kaybı ise bir üniversite kenti olduğu takdirde buradaki öğrencilerden faydalanamaması. Öğrenciyi burada tutabilecek hiçbir sosyal çalışma yapılmamış. En başta da ev sahipleri kiraları çok yüksek rakamlarda tutarak öğrencilerin gölbaşından kaçmalarına neden olmuş. Gölbaşı'nda Öğrencinin kesinlikle şehrin içini dolaşması gerekmesi lazım. Bir yere ekonomik ve sosyal bir katılımın olması lazım gölbaşında daha bu başarılamamış. Gölbaşı benim için Ankara'nın nefes aldığı bir yer ve çok gelişime müsait bir yer. Ben Gölbaşından çok umutluyum 5 sene içerisinde gölbaşı bambaşka bir ilçe olacak.

Gölbaşında en güzel Pasta bizde yapılır.
En çok iddialı olduğumuz konu ise pastacılık. Pasta imalatını kendimiz yapıyoruz. Aslında tatlı çeşitlerimizin %95'i kendimize ait sadece şerbetli tatlıları dışarıdan getiriyoruz. İsteğe özel pastalarda hazırlıyoruz. Günlük taze
Pastalarda üretiyoruz. En çok dikkat ettiğimiz şey kalitemiz kalitesiz ürün satarak daha çok para kazanabiliriz fakat bizde bir müşteri bir defalık kazanılmaz süreklilik önemlidir.





UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Mirsat GENÇ
16 Eylül 2011 Cuma 17:33
Allah yolunuzu açık etsin
Allah helal hayırlı bol kazançlar versin Özcan abi Yeğenleri ve Çalışanlarına başarılar diliyorum Gölbaşına kattıkları bu güzel ve nezih bir ortam için de çok teşekkür ediyorum...Selamlar
88.254.78.102
BAŞKAN
14 Eylül 2011 Çarşamba 13:35
KİRA
BİRDE KİRALARI ÇOK YÜKSEK OLMASA DAHA İYİ OLACAK DÜKKAN VEYA MAL SAHİPLERİ ÇOK AÇ GÖZLÜ EKMEK YİYECEK ESNAFI DÜŞÜNMÜYOR KENDİ CEBİNİ MENFAATİNİ DÜŞÜNÜYOR
92.45.103.98
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim