• BIST 9109.34
  • Altın 2920.624
  • Dolar 34.2683
  • Euro 37.6359
  • Ankara : 14 °C
  • İstanbul : 19 °C
  • İzmir : 21 °C

Hangi parti kimi destekleyecek

05.02.2009 17:30
Hangi parti kimi destekleyecek
Tek başına ya da koalisyonlarla 12 Eylül'e kadar ülke yönetiminde bulundu. (Ecevit'in Erbakan ve 11'lerle kurduğu hükümet dönemleri hariç) 12 Eylül'de siyasi partilerin kapatılmasının ardından Doğru Yol Partisi adıyla ve Demokrat Parti - Adalet Parti çizg

Tek başına ya da koalisyonlarla 12 Eylül'e kadar ülke yönetiminde bulundu. (Ecevit'in Erbakan ve 11'lerle kurduğu hükümet dönemleri hariç) 12 Eylül'de siyasi partilerin kapatılmasının ardından Doğru Yol Partisi adıyla ve Demokrat Parti - Adalet Parti çizgisiyle siyasi arenada yerini aldı.
12 Eylül sonrasının adından en çok bahsettiren partisi Anavatan Partisi idi. “Seçime sokmazlar” denirken 1983'de yapılan seçimlerde konsey üyelerinin ve bizzat Kenan Evren'in arzusu hilafına tek başına ve büyük çoğunlukla iktidar oldu. 1987 seçimlerinde de oy kaybına rağmen yine iktidarda idi. 2001 seçimleriyle birlikte Doğru Yol Partisi ile Anavatan Partisi'nin kaderleri birbirine benzemeye başladı.
Hiçbir partinin tek başına iktidar olamadığı bu dönemlerde, kah biri kah öteki koalisyon ortağı olarak hükümet içinde yer alıyor, buna rağmen güç kaybı yaşanıyordu. 2002 genel seçimleri hem bu iki parti, hem de diğerlerini baraj altında bırakıyor, Erbakan ile yollarını ayıran Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının kurduğu AKP tek başına iktidar oluyordu. 2004 yerel seçimlerindeki sonuçlar da, DYP ve Anavatan'ı tedirgin ediyor, bu iki parti tek çatı altında birleşmek istiyor, olumlu gelişmeler sağlanmasına rağmen, sonuç her ikisi için de sonun başlangıcı oluyordu.
Doğru Yol Partisi'nin Türkiye genelindeki başarısızlığı ilçemizde yaşanmıyordu.
AKP'nin 2002 genel seçimlerinde büyük çoğunlukla tek başına iktidar olması, Anavatan ve DYP'nin barajın altında kalması, liderlerin partinin başından uzaklaşması her iki partide de erime sürecini başlatmıştı. Doğru Yol Partisi, seçime katıldı ve başabaş bir mücadele sergiledi. Bir dönemin en güçlü teşkilatına sahip DYP ve Anap, eriyip gitmişti.
Gelelim bu güne; Yerel seçimlere AKP, CHP, MHP katılıyor. Bu partiler adaylarını açıkladılar, seçim çalışmalarına başladılar. Peki Doğru Yol (şimdiki ismiyle Demokrat Parti) ile Anavatan Partisi ne yapacak? Aday mı çıkaracak, yoksa bir partiyi destekleme kararı mı alacak, ya da partilileri serbest mi bırakacak? Aday çıkaramayacaksa, İlçe teşkilatları parti tabanını, belli bir aday ve parti doğrultusunda nasıl yönlendirecek? Ya da bu partilerin İlçe başkanları veya yönetimden birileri, bir başka partinin meclis ya da il genel meclisi listesinde mi yer alacak? Aynı durum Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi içinde geçerli olacak gibi gözüküyor.
Bugün için bu sorular cevapsız. DP, SP, ANAP ve BBP karar için il teşkilatından gelecek kararları bekliyor. Adaylı partiler ise, bunları kendi yanlarına çekebilmek için var güçleriyle çalışıyor.
CHP ise tam bir kapalı kutu. CHP adayını henüz belirleyemedi. Vatandaşlar arasında CHP'nin başkan adayını açıklamaması dedikodulara neden oluyor.
Hamit Mermer ve Bekir Yılmaz'ın adaylıktan çekilmeleri bu dedikoduları ayyuka çıkarıyor. CHP Gölbaşı ilçe teşkilatı tam bir aday sancısı yaşıyor.
Seçimin favorisi olarak gösterilen Ak Parti ise çalışmalarına devam ediyor ve her bir seçim çalışmasını basınla paylaşıyor.
MHP ise basına bile haber vermediği seçim gezilerinde sessiz ve derin çalışmalar içerisinde. 29 Mart'a kadar olan süreçte kim nereye, kim kimi destekleyecek hep birlikte göreceğiz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim