• BIST 8716.44
  • Altın 2999.711
  • Dolar 34.2398
  • Euro 37.0657
  • Ankara : 10 °C
  • İstanbul : 14 °C
  • İzmir : 17 °C

Kadir Gecesi

24.08.2011 16:24
Kadir Gecesi
Bu geceye Kadir denilmesi, Allah indinde kadir ve şerefinin büyük olmasındandır.

Müslümanlar! Dinimizin mübarek addettiği gecelerden biri ve en kıymetlisi, Kadir Gecesidir. Bu geceye Kadir denilmesi, Allah indinde kadir ve şerefinin büyük olmasındandır. Nitekim Cenab-ı Hak, bu gecenin kadir ve kıymetinin bin aydan hayırlı olduğunu Kadir Suresi ile bildirmektedir:
"Biz Kur'an-ı, Kadir Gecesinde indirdik. Habi-bim, Kadir Gecesinin müstesna şerefini bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece, Rab'lerinin izniyle her emrin infazı için Cebrail ile melekler fevç fevç yeryüzüne inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selamet devam eder."
Kütübü semaviyenin özü ve sonuncusu olan azametli Kur'an'ın indirilmesiyle bu gece, hiç bir ümmete nasib olmayan büyük bir kıymet ve yüksek bir şeref taşımaktadır. Bir rivayete göre de, sabahından Bedir zaferinin vuku bulduğu gecedir. Bundan evvel geçen ümmetlere bu şeref verilme-mişir. bu mübarek günü ihya eden bir mü'min, içinde Leyle-i Kadir olmayan bir ayı, ibadetle geçirmiş derecesini kazanır. Bu ise tam bir ömür, seksen üç yıl dört ay eder. Yani bir kimse Kadir gecesini ihya etmekle geçen ümmetlerin bu geceyi ihya etmeyenlerinin seksen üç yıl dört ayına muadil bir ihya ve ibadet derecesi kazanır.
Bu gece, nur zulmete, mana maddeye, ruh bedene hükmetmiştir. Bu gece mağfiret denizinin çağlayıp taştığı bir gecedir.
Kadir Gecesi, bütün sene içerisinde gizli olup, en ziyade Ramazan ayının son on günü bununda
yirmi yedinci gecesinin ihya edilmesi uygun görülmüştür. Kadir gecesinin bütün sene içerisinde gizil oluşunun sebebi o geceye tesadüf etme eme-liyle sair gecelerin de boş geçirilmemesi ve her gecenin Kadir bilinmesi hikmetine mebnidir. O gece amel, ibadet ve mücahede suretiyle erişilecek hayır ve sevaba bir hudut ve miktar tayin edilemeyecek kadar çok ve o nisbette hayırlıdır.
Sevgili Peygamberimiz; bir hadisi şerifilerinde; "Faziletine inanarak ve mükafatını umarak Kadir gecesini ihya eden kimsenin, geçmiş günahları mağfiret olunur."; diğer bir hadisi şeriflerinde de; "Kadir gecesinden herkes ve herşey istifade eder. Denizdeki balıklardan havada uçan kuşlara kadar. Hatta cemadat bile. Yalnız şu üç zümre hariç: ana ve babasına asi olanlar, yol kesen şakiler, devamlı şarap içenler." buyurmuşlardır.
Büyük Veli Süfyanı Sevri; "Kadir Gecesinde dua ve istiğfar etmek daha güzeldir." buyurur. Ef-dal olan, bu geceyi namaz, Kur'an, dua ile ihya etmektir. Kaza namazı borcu olanlar kaza namazı kılmalı ve her türlü iyi amellerden geri kalınmamalıdır. Ne yaparsak elimizle o gidecek bizimle.
Hz.Ayşe-i Sıddıka validemiz, Resul-ü Ekrem sav Efendimize:
"-Ya Resulullah! Kadir Gecesine raslarsam nasıl dua edeyim?" dedim. Resulullah sav: "Allahüm-me inneke afüvvün tuhibbul afve fağfu anni - Al-lahım sen af edersin; af etmeyi seversin. Beni de af eyle" diye dua et, buyurdu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim