• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • Ankara : 20 °C
  • İstanbul : 21 °C
  • İzmir : 22 °C

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Heykeli Törenle Açıldı...

25.06.2010 10:18
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in Heykeli Törenle Açıldı...
Başkan Gökçek:“Nazarbayev Atatürk'ü İyi Anlayan Bir Lider Olarak Genç Başkent Astana'da Onun Bir Heykelini Dikerek Onun Birlik Ve Beraberlik

 Heykelin Üzerindeki Örtüyü TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov Ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Kaldırdı
Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Gençlik Parkı'ndaki eski Trafik Şube Müdürlüğü önüne dikilen heykeli törenle açıldı.
Tören, heykel üzerindeki örtünün TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından kaldırılmasıyla başlandı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in heykelinin açılış törenine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov, Kazakistan Cumhurbaşkanlık Genel Sekreteri Yardımcısı Baurjan Baybek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kazakistan Kültür Bakanı Muhtar Kul-Muhammed, Kazakistan Turizm ve Spor Bakanı Temirhan Dosmuhanbetov, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Bağdad Amreyev, Türk ve Kazak milletvekilleri ile bürokratlar katıldı.
Açılış konuşmasına Türk ve Kazak milletlerinin ortak tarih ve kültürel değerlere sahip olduğunu vurgulayarak başlayan Başkan Gökçek, “İki devlet arasında sıcak bir ilişki olduğu gibi, iki kardeş halk arasında da büyük bir sevgi mevcuttur” dedi.
- “NAZARBAYEV KAZAK MİLLETİNİN YETİŞTİRDİĞİ EN BÜYÜK LİDERDİR”
Tarihi sorumluluk bilinciyle iki ülkenin başkentleri Ankara ve Astana'yı 2001 yılında kardeş kent ilan ettiklerini anımsatan Başkan Gökçek, belediye yönetimine ilişkin her konuda işbirliği ve tecrübe alışverişinde bulunduklarını, karşılıklı düzenlenen kültür günleri ile halklar arasında kültürel ve dostluk bağlarını güçlendirmeye devam ettiklerini kaydetti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'i “Kazak milletinin yetiştirdiği en büyük lider” olarak nitelendiren Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
“Sayın Nazarbayev, Kazakistan Cumhuriyeti'nin kurucu Cumhurbaşkanı olarak bağımsızlığa en büyük katkıyı yapmakla kalmamış, genç cumhuriyetin geçiş sürecini hızla ve sorunsuz atlatmasını sağlamış ve kısa sürede Kazakistan'ı dünyanın saygın devletlerinden biri haline getirmiştir. Geniş vizyonu ve yüksek liderlik vasıfları ile 21. Yüzyılın bir kentler çağı olacağını görmüş ve kısa zamanda Asya steplerinde küçük bir şehir olan Astana'dan bir dünya metropolü oluşturmanın baş mimarı olmuştur. Her alanda büyük reformları Kazakistan'ı layık olduğu yere getirirken kendi iç dünyasına kapanmamış, özelde Asya'da genelde ise tüm dünyada barış ve güvenliğin sağlanmasında büyük bir rol üstlenmiştir.”
- “NAZARBAYEV TÜRK BİRLİĞİ İÇİN SAMİMİ BİR HEYECAN ORTAYA KOYMUŞTUR”
Dönem başkanlığını yakın bir zamanda Türkiye'nin devraldığı “Asya'da Güven Artırıcı Önlemler Konferansı”nın Kazakistan'ın bağımsızlığının ilk yıllarında Nazarbayev'in bir projesi olarak ortaya çıktığını dile getiren Başkan Gökçek, “Sayın Nazarbayev'in büyük Türk dünyasında birlik ve beraberliğin sağlanmasında büyük bir çaba sarf etmiştir. 2-3 Ekim 2009 tarihinde Nahçıvan'da yapılan Türk Dili Konuşan Devlet Başkanları Zirvesi'nde Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin kurulmasını teklif etmiş ve teklif oybirliği ile kabul edilmiştir. Zirvede ayrıca Kazakistan'da bir Türk dünyası akademisi kurulmasını teklif eden Nursultan Nazarbayev Türklüğümüzü çocuklarımıza ve bütün dünyaya öğretelim diyerek büyük Türk birliği için olan samimi heyecanın ortaya koymuştur” diye konuştu.
- “ATATÜRK'Ü İYİ ANLAYAN BİR LİDER”
Ekim 2009 tarihinde Astana da Esil nehri kıyısında güzel bir parkın içinde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykelinin bizzat Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından açıldığını ifade eden Başkan Gökçek, konuşmasını Atatürk'ün 1933 yılında söylediği “Dünyadaki dengeler bir gün değişecek ve Türk cumhuriyetleri bağımsızlığına kavuşacaktır. Türkiye Cumhuriyeti o tarihe hazır olmalıdır” sözleriyle sürdürdü. Nazarbayev'in Atatürk'ü iyi anlayan bir lider olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, “Sayın Nazarbayev genç başkent Astana'da onun bir heykelini dikerek onun birlik ve beraberlik mesajını gelecek nesillere aktarmayı hedeflemiştir” dedi.
- “YAŞASIN TÜRK KAZAK DOSTLUĞU”
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Meclisi adına Nursultan Nazarbayev'in dünya barışına katkısı, Türk birliğine olan çabaları ve Ankara ile Astana arasındaki ilişkilere yaptığı büyük katkıların bir teşekkürü olarak 70. Doğum gününü kutlayan Başkan Gökçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sayın Cumhurbaşkanın heykelini Ankara'nın en güzel noktası olan Atatürk Bulvarı ve Gençlik parkının buluştuğu yere koymaya karar verdik. Bu heykel sayesinde gelecek nesiller, büyük bir lider olan Nursultan Nazarbayev'i daha yakından tanıyacak ve onun büyük ideali olan Türk dünyasındaki birlik ve beraberlik arzusunu gerçekleştirmeye çalışacaklardır. Böylesine büyük bir liderin heykeli ile kentimizi süslemekten büyük bir mutluluk duyuyor başta Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi arkadaşlarım olmak üzere tüm emeği geçenlere ve her zaman bizim ile yakın işbirliği içerisinde çalışan Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ekselansları Baghdad Amrayev'e teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e doğum gününüz kutlu olsun diyor daha nice sağlıklı başarılı ve sevgi dolu yıllar diliyorum. Yaşasın Türk Kazak dostluğu, yaşasın Ankara Astana kardeşliği, yaşasın Türk birliği…”
- MEHMET ALİ ŞAHİN: “İŞLEK BİR CADDEYE NAZARBAYEV ADI VERELİM”
Heykelinin açılışı yapılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbeyev'İn geçtiğimiz yıl Ekim ayında parlamentoyu ziyaret ederek  konuşma yaptığını  hatırlatarak başlayan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, konuşmasında ziyaretinden 8 gün önce Astana'nın en güzel yerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir heykelini açarak Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, “Bu heykeli Kazak halkının size olan kardeşlik duygularının tezahürü olarak kabul edin” dediğini anımsatıp, “Şimdi ben de burada Nur Sultan Nazarbeyev'in heykelini açarken Kazak kardeşlerimize, 'Siz de lütfen bu heykeli Türk kardeşlerinizin Kazak kardeşlerinize bir kardeşlik ifadesi olarak kabul ediniz' diyorum” şeklinde konuştu. Şahin, Ankara Belediye Meclisi'nden büyük ve işlek bir caddeye Nazarbayev isminin verilmesini isteyerek, bunun iki halk arasında ortak duyguyu daha da güçlendireceğini vurguladı. 
- MUHAMEDJANOV: “TÜRK KAZAK GELECEĞİ PARLAK VE AYDINLIK OLSUN”
Kazakistan Parlamentosu Meclis Başkanı Oral Muhamedjanov ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in ülkenin bağımsızlığı sağlayarak, ileri ve çağdaş görüşüyle Kazak halkı için özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu asla unutmayacaklarına dikkat çeken Muhamedjanov, Esil nehri kıyısına dikilen Atatürk heykelinin yanı sıra Almaata'daki işlek bir caddeye de Türkiye'nin önemli şahsiyetlerinden biri olan Turgut Özal'ın adının verildiğini ifade etti. Türk ve Kazak halklarının uluslar arası alandaki ilişkilerine çok özel önem verdiklerini kaydeden Muhamedjanov 2010 ve 2011 yıllarının iki ülke ilişkileri için zirve yıllar olacağını dile getirdi. Muhamedjanov, konuşmasına “Türk Kazak dostluğu yaşasın, Türk Kazak geleceği parlak ve

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim