• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara : 21 °C
  • İstanbul : 21 °C
  • İzmir : 25 °C

MAMAK DEV KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ HIZLA YÜKSELİYOR

27.01.2011 10:34
MAMAK DEV KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ HIZLA YÜKSELİYOR
Başkent'te Dünya'nın en büyük Kentsel Dönüşüm Projesi, Mamak İlçesi'nde sessiz sedasız bir şekilde yükseliyor

Başkent'te Dünya'nın en büyük Kentsel Dönüşüm Projesi, Mamak İlçesi'nde sessiz sedasız bir şekilde yükseliyor. “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” adı altında 2 yıl önce başlayan dev projede çalışmalar, Başkent'in doğu kısmında Samsun Yolu boyunca sürdürülüyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2008 tarihinde aldığı kararla ilan edilen “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” 950 hektarlık alanın şehircilik anlayışına uygun olarak yeniden ıslahını kapsarken, proje içinde yer alan 15 bin gecekondunun yıkılarak yerine sağlıklı, çağdaş, modern binalarla, sosyal donatı ve rekreasyon alanlarının yapılmasını öngörüyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak'ta yürütülen kentsel dönüşüm projesinin gerek kapsadığı alan gerekse inşa edilecek konut miktarı ile Dünya'nın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip olduğunu söyledi.
Başkent'in doğusunda Samsun yolu boyunca çalışmaların hız kesmeden sürdüğünün altını çizen Başkan Gökçek, bölgede 15 bine yakın gecekondunun yıkılarak, yerine 50 bin konut, 2 milyon 700 bin metrekare rekreasyon alanı, 1 milyon metrekare iş merkezi inşa edileceğini kaydetti.
Başkan Melih Gökçek, Başkent'i, çevreleyen plansız ve çarpık yapılaşmaların uygulamaya konan kentsel dönüşüm projeleri ile bir bir ortadan kalktığını ifade ettiği konuşmasında, “Başkent'in en eski yerleşim yerlerinden olan Mamak Bölgesi'nde imar ıslah planlarının bulunmasına rağmen bölgenin şehircilik anlayışına uygun şekilde gerek alt yapı gerekse üst yapılaşması, var olan gecekondulaşma nedeniyle tamamlanamıyordu. Mamak'ta uygulamaya konan ve bu dev proje sayesinde taşınmaz sahiplerini mağdur etmeden büyük bir uzlaşı içinde şehircilik anlayışına uygun bir şekilde yeniden inşa ediliyor” dedi.
Mamak bölgesinde uygulanacak, kentsel dönüşüm projesiyle, bu alanın Ankara'nın yepyeni bir cazibe merkezi haline geleceğine dikkat çeken Başkan Gökçek şunları söyledi: “Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen, “Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi”, kapsadığı 950 hektarlık alan ile Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı gecekondu dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyor. Projede 15 bin gecekondu bulunuyor. Bu gecekonduların yerine, çok katlı ve modern 50 bin adet konut üretilecek. Samsun Yolu çevresinde 1 milyon metrekarelik bir alan ise ticaret merkezleri ile donatılacak, ayrıca tüm proje alanında peyzaj ve rekreasyon çalışmaları yapılacak.”
 
-PROJEDE NELER YAPILDI-
Başkan Gökçek, etaplar şeklinde yapılacak projenin 1. etabındaki çalışmaların tamamen Büyükşehir Belediyesi'nin kendi elemanları ile gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “950 hektarlık alanı kapsayan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin 400 hektarlık kısmı, kamu kurum ve kuruluşlarının, 450 hektarlık alan ise şahıs mülkiyetindedir. Şahıs mülkiyeti içinde bulunan 110 hektarlık alanda rızai anlaşmalar ise tamamlandı” dedi.
Proje start aldıktan sonra kamu ve şahıs yerleri, taşınır ve taşınmaz malları ile proje alanında bulunan yaklaşık 14 binin üzerinde gecekondunun tespitini gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Gökçek, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu gecekonduların her birinin kıymet taktir ve mülkiyet durumunu belirledik. Hak sahibi ya da tapu tahsisi belgeli olup olmadıklarını saptadık. Verilecek konutların metrekareleri belirlendikten sonra, hak sahibi gecekondu sahiplerinden 3 bin 441 adedi ile sözleşme imzalandı. Boşaltılan gecekondulardan 1675 tanesi yıkıldı. Gecekondularından ayrılan vatandaşlarımızın konut sorunlarını, belediye tarafından bir kısmına kira yardımı yaparak, bir kısmını da belediyenin lojmanlarına yerleştirerek çözdük.”
 
-“244 ADET KONUTUN İNŞAASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'ndeki anlaşma ile diğer çalışmalar sürerken, bir yandan da hak sahipleri ve belgesi olmayan vatandaşlar için de konut üretildiğini ifade eden Başkan Gökçek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Proje kapsamında sözleşme yapan vatandaşlarımızın en kısa zamanda kendi evlerinde oturmalarını sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi olarak bir yandan da konut üretmeye başladık. 1. Etap'ta kat karşılığı imza atan hak sahipleri için 2009 yılında yapımına başlanan 100 metrekare büyüklüğündeki 244 konutun inşaatını tamamladık. Bu konutlar 2011 yılının ilk yarısında çekilecek kurayla vatandaşlarımıza teslim edilecektir. Bu yıl Mart ayında 173 adet farklı büyüklükteki konutun da inşaatına başladık. Konutları hak sahiplerine 24 ay içinde teslim etmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca 300 konutluk paketinin de ihalesine en kısa sürede çıkılacak.” 
Belediye tarafından inşa edilen ve inşa edilecek konutlarda otopark, çocuk oyun alanı ve çevre düzenlemesiyle her türlü ihtiyaca cevap verecek bir yaşam alanı oluşturulduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Her blokta 8 kişi kapasiteli 2 adet asansör, merkezi ısıtma sistemi, tüm dairelerde çift banyo, yerler parke döşeli, diafon sistemi, binaların dış cephesinde mantolama sistemiyle ısı yalıtımı gerçekleştirerek modern ve sağlıklı binalar yapıyoruz” dedi.
Proje içinde kalan herhangi belgesi olmayan vatandaşlarından mağdur edilmediğini belirten Başkan Gökçek, tapulu yeri veya tapu tahsis belgesi olmayanlar için ise Belediyenin Kusunlar Köyü civarından 1400 konutun yapımı için TOKİ'yle anlaştığını ve inşaatların da başladığını söyledi.
 
-“KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK”-
Mamak Projesinde tapulu, imar ve kadastro tapulu arsası üzerinde tesisleri bulunan gayrimenkul sahipleri ile proje alanı içerisinde kalan ve üzerinde konutu bulunan tüm tapulu gayrimenkul sahipleri ile, arsa miktarına bakılmaksızın konut sözleşmesi yapıldığını kaydeden Başkan Gökçek, “2981 sayılı yasa kapsamında bugüne kadar tapu tahsis haklarından yararlanamayan yüzlerce vatandaşımızın da belirsizlikten kurtarılarak konut sahibi yapılarak, kaçak gecekondu yapılaşmasının da bu proje kapsamında önüne geçilmiş olacak” dedi.
Başkan Gökçek, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tamamlanması ile birlikte Mamak bölgesinin cazibe merkezi haline geleceğine dikkat çekerek, “Yeniden inşa edilecek Mamak İlçesi 21. yüzyıl şehircilik anlayışına uygun, planlı yapılaşmanın olduğu, yüzde 60'ının yeşil ve rekreasyon alanına dönüştürüldüğü, alt ve üst yapısı güçlü, yeni iş sahalarıyla bölge halkının istihdamının sağlanacağı, gelişmiş, huzurlu bir yerleşim alanına dönüşecektir” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim