Marmara depremi ve 2001 krizini atlattık, bunu da aşarız
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 20. yılını kutladıkları Brisa'nın binasının yarısının yıkılmasına sebep olan 1999 Marmara depremi ve 2001 ekonomik krizinden başarıyla çıktığını, bu krizi de başarıyla atlatacağını söyledi. Dünya çapında reel sektörlerde yavaşlama yaşandığını ifade eden Sabancı, krize karşı yönetim değerlerini ön plana çıkarıp bazı süreçleri gözden geçirerek tedbir alacaklarını söyledi.
Japon Bridgestone ve Sabancı Holding ortaklığındaki Brisa'nın 20. yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında soruları cevaplandıran Sabancı, Brisa'nın yurtiçi ve ihracat pazarlarında yaşanacak küçülmelere karşılık detaylarını henüz açıklayamayacakları planları olduğunu söyledi. Türkiye'de satılan her üç lastikten birinin Brisa olduğu bilgisini veren Sabancı, yeni hedeflerini "her iki lastikten biri bizim olmalı" cümlesiyle özetledi. Sabancı'ya göre bu dönemde krizin yanı sıra şans da var. Brisa krize rağmen hedef büyütmeye devam ediyor. Sabancı, Avrupa'da otomotiv piyasasındaki daralmaya rağmen bu yıl planladıkları hedeflerin tutacağını, radikal bir değişim yaşanmadığını söyledi. 2009 yılı için Brisa ekibinin bütçe çalışması yaptığını belirten Sabancı, "Piyasanın yavaşladığı, son birkaç aydır satışlarda bir yavaşlama olduğu da bir gerçek. Ama bana getirilen çok radikal bir resim yok. Bu sene bütçemizi aynen gerçekleştiriyoruz." değerlendirmesini yaptı. Sabancı, Bridgestone'un kuvvetli kültürünün, Sabancı Holding'in kuvvetli kültürüyle birleştiğini ve başarılı bir takımın ortaya çıktığını vurguladı. Dünya çapında reel sektörlerde yavaşlama yaşandığını ifade eden Sabancı, "Böyle dönemlerde yönetim değerleri öne çıkar. Bazı süreçleri yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Bunları yapıp krizden başarıyla çıkmayı planlıyoruz. Ben inanıyorum ki arkadaşlarımın bu konuda çok birikimi ve çok yetkinliği var. Bizim için rakiplerden daha başarılı olma dönemi." dedi. Brisa Genel Müdürü Bülent Savaş'ın verdiği bilgiye göre, 1988 yılında kurulan Brisa'nın cirosu 20 yıl içinde 155 milyon dolar cirodan 600 milyon dolarlık ciroya ulaştı. Fabrikada üretilen lastik sayısı 2,7 milyondan 10 milyona, ihracat adeti ise 1 milyondan 4 milyona yükseldi. İhracat geliri de 194 milyon dolara çıktı. Şirket uzun vadede dünyada ilk 10 lastik üreticisi arasında yer almayı ve Türkiye'de satılan her iki lastikten birisini üretmeyi hedefliyor.
Brisa'da yeni bir üst yönetim oluşturabiliriz
Brisa'nın 20. yılı kutlaması için Türkiye'ye gelen Bridgestone Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Shoshi Arakawa, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelere karşılık Brisa ve Bridgestone olarak daha iyi ne yapabilecekleri konusunda çalıştıklarını söyledi. Arakawa, kriz ortamında Brisa'nın yönetim ve yapısını yeniden değerlendirdiklerini, yeni bir üst yönetim oluşturma çalışmaları olduğunu söyledi. Brisa'nın isim babası olarak 20 yıl önce İstanbul'da Japonya'yı temsilen bulunan ve şimdi şirketin en üst yönetim koltuğuna oturan Arakawa, Türkiye'de önemli ekonomik gelişmeler olduğunu ve Avrupa ülkeleri ile olan bağlantıların Türkiye'yi stratejik anlamda önemli bir ülke haline getirdiğini dile getirdi.
İki grubun ortaklığından bu yana geçen 20 yıl içinde şirketlerinin teknolojik desteğini sürdürdüğünü ve Brisa'nın kayda değer gelişme gösterdiğini dile getiren Arakawa, üretim miktarının 3 katına çıkarıldığını kaydetti. Arakawa, traktör radyal lastikleri üretimi için son aşamaya gelindiğini bildirerek, Brisa'nın hem otomotiv endüstrisi hem yenileme pazarı lastiklerinde, pazardaki "1 numaralı" yerlerini koruyacağını söyledi. Türkiye'de işçilik maliyetlerinin yüksek olduğundan dem vuran Japon başkan, Mısır'da fabrika yatırımı yapılıp yapılmayacağına yönelik bir soruyu da "Fiili olarak, ikinci fabrikayı Mısır'da kuracağız gibi herhangi bir durum mevcut değil. İhtimal, olabilir diyebiliriz." şeklinde cevaplandırdı. Arakawa, 'Mısır'da bir fabrika' gibi bir görüş ve düşünceleri bulunmadığının altını çizerken, fiziki bir hazırlık, düşünce ve planlamanın mevcut olmadığını bildirdi.
Memduh Taşlıcalı
zaman
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim