• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara : 21 °C
  • İstanbul : 14 °C
  • İzmir : 16 °C

Mecliste "KENTSEL DÖNÜŞÜM KRİZİ"

07.08.2010 12:50
Mecliste KENTSEL DÖNÜŞÜM KRİZİ
Ağustos ayı Gölbaşı Belediye Meclis toplantısında tam bir köşe kapmaca oyunu yaşandı. Ak Partili Meclis üyeleri ile CHP ve MHP'li meclis üyeleri arasında “Kentsel Dönüşüm” krizi yaşandı.

Ağustos ayı Gölbaşı Belediye Meclis toplantısında tam bir köşe kapmaca oyunu yaşandı. Ak Partili Meclis üyeleri ile CHP ve MHP'li meclis üyeleri arasında “Kentsel Dönüşüm” krizi yaşandı. MHP'li Meclis Üyeleri Büyükşehir Belediyesinin muhalif belediyelere karşı siyasi davrandığını iddia ederken, Ak Partili Hakan Han Özcan ise, Belediye Başkanı Yakup Odabaşı'na göndermede bulunarak “ Sen kendini Melih beye kendini ifade edemiyorsan, kendi konularını söyleyemiyorsan ve halledemiyorsan, ben ne diyeyim sana” diyerek Başkan Odabaşı'nın sorunları aktaramadığını iddia etti.

 

Gölbaşı Belediyesi Kızılcaşar'da 70.8 hektarlık, Örencik'te 425,4 hektarlık, Karaoğlan'da 337 hektarlık, Gerder Vadisinde ise 316.7 hektarlık bir alanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı olarak ilan edilmesine Ak Partili belediye meclis üyeleri muhalif olurken, CHP'li ve MHP'li üyeler kabul oyu verdi.

Yetki aşımı yapıldı

Ak Parti grubu adına söz alan Fatih Duruay, Gölbaşı Belediyesinin yetkisini aştığını ifade ederek “2 Ak Partili arkadaşımız imar komisyonundadır. Ancak imar komisyonu böyle önemli bir kararda, iki arkadaşımızın da şehir dışında olduğunu bilmesine rağmen, komisyonu toplayıp karar almışlardır. Bunu etik olarak doğru bulmuyoruz. Kanunlar kentsel dönüşüm alanı ilan etme yetkisinin Büyükşehir Belediyesinde olduğunu açık açık ifade ediyor. Kentsel dönüşüm projesi önce Büyükşehir Belediyesi kabul edecek, sonra Gölbaşı Belediyesince uygulanacak. Şimdi Gölbaşı Belediyesi bünyesinde bulunan arkadaşlarımız, Büyükşehir Belediyesinde hangi grupla görüşmüş? Kimle görüştüler ki böyle bir yetkiyi kendisinde gördü? Sonra bide ÖÇK var. Hangi yetkili Özel Çevre Kurumuna gidipte görüşmüş? Yetkilerimizi aşmadan iş yapmaya çalışalım. Bu Gölbaşı Belediyesinin yetkisini aşıyor. Meclisimize böyle bir şeyin gelmesi doğru değildir.

 

Biz projeye değil, uygulamaya karşıyız

Ayrıca bazı arkadaşlarımız Gölbaşı kamuoyunda, sanki biz kentsel dönüşüm projesine karşıymışız gibi partimizi ve bizi tenkit etmişler. Bu konuda duyumlarımız var. Biz böyle bir davranışı uygun görmüyoruz. Biz bu projeye karşı değiliz, ancak kentsel dönüşüm yapma yetkisi bizde değil. Yetkimizin olmadığı yapmak doğru bir şey değildir. Bu projenin Gölbaşı'na ne getireceği, yada ne götüreceğini kim biliyor? Kimse bilmiyor.” dedi.

Ya tutarsa mı?

“Bir kere bürokratlar bu proje üzerinde çalışmak zorunda. Bu izini verilmeyeceğini bile bile bu karar neden alınmak isteniyor. Bu iznin çıkmayacağını sizde biliyorsunuz, bizde biliyoruz, bütün kamuoyu da biliyor. Yani siz “Ya tutarsa” mantığımı izliyorsunuz. Kızılcaşar'la ilgilide bir çok sorun var. Bunu sizde biliyorsunuz.

 

Hastane için yer vermediniz

Duruay “Burada bir hastanemiz var. Burada belediyenin 2,5-3 dönüm yeri var. Verin orayı hastaneyi büyütelim. Reddedileceğini bile bile bu kanunu çıkarmak istiyorsunuz. ” dedi.

“Hamit Mermer ise başkan Odabaşı'nın Cemil Çiçek'le bu konuyu görüştüğünü verilecek arsa kadar, hazineden belediyeye yer verilmesi gerektiğini söyledi. Hayati Çal ise yapılacak olan hastaneden Gölbaşı'nın yararlanacağını ifade ederek, bu tutumun yanlış olduğunu söyledi.

Hamit Mermer ise büyükşehir belediyesinin muhalefet partilerine karşı farklı bir tutum sergilediğini belirtmek istediğini söyledi.

 

Acelesi ne proje yerleri kayıpmı oluyor

Ak Partili Necip Güler ise böyle bir projenin Gölbaşı'na yararlı olduğunu ancak, bu karada yetki aşımı olduğunu söyledi. Bu konuda önce büyükşehirden bir yetki almalıydık. Eğer burada amaç üzüm yemekse, üzüm yiyelim. Ancak Ak Partili meclis üyelerinin katılmadığı bir komisyona , büyükşehir belediyesi onay verir mi? Yani burada bir çelişki var. Ne acelesi vardı. Gerder vadisi, Örencik vadisi kayıp mı oluyor? Önce büyükşehirden bir görüş alınmalı diye düşünüyorum.” dedi.

 

AKP'nin tavrını beğenmedim

CHP İlçe Başkanı ve meclis üyesi Ercan Şimşek ise Ak Partili meclis üyeleri ve Fatih Duruay'ın “Kentsel Dönüşüm” hakkında çıkışlarını benimsemediğini söyleyen Şimşek “Fatih Duruay'ın bu kürsüdeki konuşmasını ön yargılı gördüm. Burada teknik olarak nasıl yaklaşılması konusunda bir karmaşıklık var. Aslında Ak Partililerinde kafalarında netleşmiş bir şey yok. Bu uygulamanın doğru olup olmadığına dair bir fikir edinilmemiş. Yapılan yanlışsa doğrunun ne olduğunu söyleyin, bizde aydınlanalım. Fatih Duruay ve Necip Güler'in yaklaşımlarını doğru bulmuyorum. “Ak Partili üyeler yokken çıkan karar, Büyükşehir Belediyesi bu kararı onaylar mı” sözünü siyasi görüyor, bu düşünceyi uygun görmüyorum. Evet diğer üyeler yokken bu kararın alınması elbette yanlıştır.Bu kanun çıkarken TBMM'de hem CHP hemde MHP, bu kanuna karşı çıkmıştı. Ama şu anda bizim tartıştığımız olay yasanın doğru yada yanlış olduğu değildir. Çıkmış bu yasadan Gölbaşı Belediyesi nasıl yararlanır. Biz burada şimdi onun mücadelesini veriyoruz. Bu konuda meclis üyeleri teknik olarak bilgilendirilmelidir” dedi.

Kamu hakkını gözetmediniz

Kızılcaşar'da yolun daraltılmasını içeren komisyon raporu ile de fikirlerini söyleyen Şimşek, yapılan işlemde kamu yararı gözetilmediğini söyledi. Şimşek, itirazların geri alınmasının manidar olduğunu ifade ederek “Kanun 7 metreden düşük yaya yolu  olamaz diyor. Ancak komisyon raporuna baktığımızda, hiç kimsenin mülkiyetine dokunulmadığı ancak kamunun haklarının korunmadığı açıkça görülüyor.” dedi.

 

Odabaşı kendini ifade edemiyor

Ak Parti Büyükşehir Meclis Üyesi Hakan Han Özcan ise konuşmasında şu sözlere yer verdi; “İlk toplantıya başladığımız günden beri her şeyi Büyükşehir'e atma alışkanlığımız devam ediyor. Şimdi biz burada bunu yapalım buradan geçirelim, bunu büyükşehir yapmayacak ama biz gönderelim önlerine atalım diyorsunuz. Siz burada vatandaşı yanlış bilgilendiriyorsunuz. Yenimahalle'nin kararları kabul edilmedi de Etimesgut Belediyesinin kararları neden kabul edildi? Büyükşehir Belediye Başkanımız her Pazartesi günü mücavir alanların içerisinde kalan belediye başkanları ile olağan toplantı yapıyor. Bu toplantıya muhalif belediye başkanları da katılıyor. Bu toplantıya ben muhalifim diye katılmıyorsan yada katıldığın toplantıda kendini ifade edemiyorsan ben ne diyeyim sana. Bunlar diyalogla çoğu şey ilk başta aşılabilir. Sen diyalog kuramıyorsun bu projeyi emri vaki gibi atıyorsunuz onaylarsınız onaylamazsanız biz kendi işimize bakarız diyorsunuz.

Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorsunuz

Vatandaşa da döneriz AKP meclis üyeleri size sahip çıkmadı, sizi iyi temsil edemiyor dersiniz. Hani sizin ilk günden beri seçim beyannamenizde olan alt geçit var ya işte o günden itibaren haşire başladınız aynı şekilde devam ediyor.”dedi.

Hayati bey engin bey komisyon toplantısına katılmadı. Proje madem bu kadar önemliydi. Bunu bir iki gün daha ertelerdiniz. Herkesin fikrini alırsınız. Bugün burada bu toplantı bu kadar uzun sürmezdi. Komisyonda red verilirse verilir, kabul edilirse edilir, o arkadaşlarımızda bize bilgi verir bizde grup olarak kararımızı söyleriz. Şimdi biz diyoruz ki bu iyimi olacak kötümü olacak? Biz gölbaşında her şeyi deneme yanılma yöntemi ile yapacaksak gölbaşında hiçbir şey üretemeyiz. Belli kurallar vardır bu şekilde çalışmalar yapmamız lazım.” Dedi.

 

Mecbur kaldık

Meclis Başkanvekili Hamit Mermer ise Kentsel Dönüşüm projelerinin hazırlanmasının altında, Büyükşehir Belediyesi'nin Kızılcaşar'da ki imar planını oyalaması olduğunu ifade ederek “Büyükşehir Belediyesi Kızılcaşar imar planını sürekli oyaladı. İmar planı 4 kere komisyona gönderildi. Ve onaylanmak istenmedi. O imar planında Pazar yeri alanları, cami alanları, park alanları ve belediye hizmet binası bulunuyordu. O imar planından Gölbaşı Belediyesi'nin 80 milyon TL geliri vardı. O plan kabul edilse Gölbaşı Belediyesi arsa satmak zorunda kalmazdı. Bizde plan onaylanmak istenmeyince planı tekrar geri çektik ve böyle bir proje hazırladık” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim