• BIST 9079.97
  • Altın 2325.333
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9323
  • Ankara : 12 °C
  • İstanbul : 13 °C
  • İzmir : 16 °C

Odabaşı'nın çılgın projesi

08.10.2010 12:15
Odabaşının çılgın projesi
Gölbaşı'nda ilçenin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmak adına, daha önce köy durumunda iken mahalleye dönüştürülen Hacımuratlı, Yavrucak, Gökçehöyük, Ahiboz, Karagedik ve diğer köylerde “Yaşayan Köy” projesi haya geçiriliyor.

Gölbaşı'nda ilçenin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmak adına, daha önce köy durumunda iken mahalleye dönüştürülen Hacımuratlı, Yavrucak, Gökçehöyük, Ahiboz, Karagedik ve diğer köylerde “Yaşayan Köy” projesi haya geçiriliyor. Yaşayan Köy projesinin ise eleştirilerin hedef noktası olan İmar ve Şehircilik Müdürü İsmail Bilici ve Belediye Başkan Yardımcısı Erol Gündüz'e ait olduğu öğrenildi. İmar ve Şehircilik Müdürü İsmail Bilici'nin bu beklenmedik performansı ise herkesi şaşırttı.

 

Gölbaşı Belediyesinin uygulamaya koyacağı “Yaşayan Köy” projesi imarı tamamen bitmiş mahallelerde uygulanamayacak. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı “Yaşayan Köy” projesi ile amaçlarının Gölbaşı'nın mahallelerini yaşanılabilir bir yer haline getirmek olduğunu ifade etti.

Ankara Mimarisine uyumlu hale getireceğiz

Başkan Odabaşı, daha önce hazırlanacak olan imar planlarının yerinde yapılacağını ifade ederek “Özellikle yeni yapılacak yapıların dış cephelerinde cephe, çatı, sıva, boya, çıkma vs. özelliklerin geleneksel Ankara evi mimarisi ile uyumlu olması özendirilecektir.” Dedi.

Başkan Odabaşı proje kapsamındaki hedeflerini ise şu sözlerle açıkladı.

Başka kişilerle hisselendirmeye son

“Öncelikle kişilerin kendi mülkiyetlerinde başka kişilerle hisselendirmeye son verilmiştir. Evi, bahçesi, ağacı hatta kuyusu kendi parselinde kalacak şekilde imar uygulaması yapılan bu alanlarda, özellikle geleneksel Ankara evi modelini örnek alacak mimari uygulamalar, köy dokusuna yeni bir vizyon getirecektir. Gölbaşı'na özgü “Andezit Taşı” ile dış cephelerde özgün gölbaşı evi dokusu ortaya çıkacaktır. Hemşerilerim bürokrasi ile zaman kaybetmeden Belediyemizden ücretsiz temin edecekleri tip mimari projeler ile hiçbir masraf ödemeksizin inşaata başlayabilecektir. Ayrıca vatandaşın belini büken yüklü harç masrafları bu proje kapsamında minimum tutulacaktır.”

Yerleşik doku korunacak

“Yerleşik doku içerisinde, mevcut konut stokunun kullanılması özendirilerek, kırsal yerleşme alanlarında alanın özgün dokusu ve yapısal niteliklerine ve kırsal turizmin gereklerine uygun biçimde konut,  pansiyon, yeme-içme mekanları, geleneksel el sanatları üretim ve satış yerleri, sosyal ve kültürel kullanımlar yer alabilecektir.”

İnşaat alanı %60 olacak

“Yerleşik dokuların dışında kalan ve yeni yerleşmeye açılacak olan konut alanlarında ise; imar planı ile verilen %50 inşaat alanı, geleneksel Ankara konut mimarisine özendirmek amacı ile yapıların cephe, çatı, sıva, boya, çıkma v.b. dış mimari özelliklerini taşıyan mimari projelerin tercih edilmesi halinde ise, %10 oranında artırılacak ve toplam inşaat alanı % 60 olacaktır.”

Tarım ve Hayvancılık unutulmadı

“Bu projelerde önemli bir açılım da, yerleşik dokuda yaşayan halkın geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik tesislerin yer alabildiği, dolayısıyla yeni iş imkânları sunacak olan “ Konut Dışı Kırsal Çalışma Alanları”dır. Ekim 2010 tarihi itibariyle, Topaklı, Hallaçlı, Yaylabağ, Yurtbey, Koparan, Tulumtaş, Velihimmetli, Günalan mahallelerinde “YAŞAYAN KÖYLER” projesi hayata geçecek.”

 

İmar biten yerler faydalanamayacak

2009 yerel seçimlerinden önce mevcut köy dokusunu ve yaşam tarzını yok sayarak çalışmaları başlatılan imar planlarının uygulama imkânı bulunmadığından, Hacımuratlı, Yavrucak, Gökçehöyük, Ahiboz, Karagedik mahalleleri ile daha önce imar planı bulunmayan Gölbaşı Belediyesi yetki ve sorumluluğunda kalan yeni mahallerin yerleşik dokusu ve çevresinde de uygulanmaya başlanacaktır.

 

Halkımızdan habersiz imar yapmayacağız

Yerel seçimlerinden hemen sonra başladığımız, yerinden yönetim anlayışımız gereği yapmaya taahhüt ettiğimiz imar planlarını, halkımızdan habersiz yapılması yerine halkı esas alıp mahallelerimizde toplantı yaparak halkla iç içe yerel halkın talepleri doğrultusunda şeffaf bir uygulama yapmaya devam ediyoruz.

 

Yerleşik dokuya önem vereceğiz

Parsel büyüklükleri dikkate alınarak serbest nizamda yapılaşmaya açılacak bu bölgelerde, yerleşik dokuya yeni bir kimlik kazandırılması amaçlanmaktadır. Özellikle yeni yapılacak yapıların dış cephelerinde cephe, çatı, sıva, boya, çıkma vs. özelliklerin geleneksel Ankara evi mimarisi ile uyumlu olması özendirilecektir.

 

Yaşayan Köyler projesi hayata geçiyor

Ayrıca, mevcut yerleşik alan içerisindeki yolların da, geleneksel dokunun vazgeçilmez bir parçası olan parke taşı uygulamasına belediyemizce başlanmış olup; önümüzdeki yıllarda bu alanlar içerisindeki tüm yollar parke taşı ile döşenecektir.Artık gölbaşımızın köyleri yaşanmaz olmaktan çıkacak, altyapı projeleri, parke döşeli yolları, geleneksel gölbaşına özgü konut mimarisi ve peyzaj uygulamaları ile “Yaşayan Köyler” hayata geçecektir. Bir yılı aşkın süre proje üzerinde çalışan imar ve şehircilik müdürlüğü personeline, başta imar müdürü ve teknik personeline teşekkür ediyorum.”dedi

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
deli dumrul
12 Ekim 2010 Salı 13:34
of....of....!
yeter artık bırakın bu iki senedir ürettiğiniz hayali projeleri biz gölbaşının iki yakasının birleşmesini istiyoruz bir an önce alt geçitmi yoksa üst geçitmi yapacaksınız onun projesini yapın, hani seçimde söz vermiştinizya! gölbaşının beş yılını yok etmeyin yarın gölbaşılının karşısına çıkacak yüzünüz olsun.
85.99.65.213
BAŞKENTLİ
08 Ekim 2010 Cuma 17:37
YAPMAYIN YA...
GÖLBAŞI GÖLLERİYLE GÜZEL BURASI BEYPAZARI MI...? BAŞKANIM BU EKİPTEN ANCAK BU PROJE ÇIKAR KENDİ KÖYLÜLERİMİZ BİLE KÖYLERİNE GİTMİYORLAR
194.27.10.127
gözlerim doldu
08 Ekim 2010 Cuma 16:10
inanamıyorum
ayakta alkışlıyorum ağlamak istiyorum yok böyle bir proje olağan üstü müthiş buluş çılgınca iyiki bunlar seçilmiş iftirada atsalar yalanla dolanlada alsalar mezarda sattı deseler öteki dönem için iyiki atmışlar yalan dolan baksanıza müthiş buluş düşünsenize türkiye gölbaşına akın edecek o tarihi evleri görmek için izdiham oluşacak haykırmak istiyorum duygulandım bravo bu yönetime alkışlar gönderiyorum helal aferin.desteklerimiz sürecek siz yeterki böyle müthiş projeler üretin birdahaki dönem yalan uydurmasanız bile alırsınız belediyeyi bravo bravoo vallahi müthiş bunlar yaaa.karslı teyfik
85.105.114.93
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim