• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • Ankara : 20 °C
  • İstanbul : 22 °C
  • İzmir : 23 °C

ORJİNAL CAMİ ESKİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞTURULDU

09.02.2011 16:32
ORJİNAL CAMİ ESKİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞTURULDU
Hacı Bayram Cami ve ek binası, Hz. Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili'nin de denk geldiği 14 Şubat Sevgililer Günü'nde yeniden hizmete açılıyor.

Hacı Bayram Cami ve ek binası, Hz. Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili'nin de denk geldiği 14 Şubat Sevgililer Günü'nde yeniden hizmete açılıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hacı Bayram Camii'nin orijinal kısmını, tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkaracak şekilde restore ederken, 1970'li yıllarda inşa edilen ek binasını da yıkarak, yeniden modern, geniş ve bütünlük oluşturacak bir şekilde inşa etti.
Hacı Bayram Cami ve çevresinde bir süre önce restorasyon çalışmalarına başlayan Büyükşehir Belediyesi, en büyük çalışmasını Hacı Bayram Cami'nde gerçekleştirdi. Orijinal caminin de yıllar içerisinde gördüğü restorasyonlarda bozulan tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkaran Büyükşehir Belediyesi, sürdürdüğü titiz çalışmasının ardından modern ek binasıyla birlikte camiyi yeniden 14 Şubat'ta Saat 12.00'da hizmete açacak.
Aynı akşam Hacı Bayram Camii'nde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in de okutulacak Mevlit TRT'den canlı yayınlanacak.
Hacı Bayram Cami'nde ve çevresinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Burası inanç turizmi açısından da Başkent Ankara'nın, merkez haline gelmesini sağlayacak” dedi.

-ORJİNAL CAMİ ESKİ GÖRÜNTÜSÜNE KAVUŞTURULDU

1428 yılında yapılan Hacı Bayram Cami, Hacı Bayram Veli Hazretleri'nin 1429 yılında vefat etmesinin ardından, Cami'nin yanındaki türbeye defnedilmesiyle, buranın önemi daha da artmıştı. Orijinal kısımda da çeşitli yıllarda 5 kez restorasyon gerçekleştirilmiş olduğunu ve tarihi dokunun kısmen bozulduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Büyükşehir Belediyesi olarak, orijinal kısımda da tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkarttık” diye konuştu.
Başkan Gökçek Hacı Bayram Cami'sinde yapılan çalışmaları şöyle anlattı:
“Orijinalinde tavan ve ahşapların üzerindeki kat kat yağlı boyalar özel bir şekilde kazınarak, buradaki nakışlar ve hatları ortaya çıkarttık. Tüm bu çalışmalarımızı da üniversitelerden ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar eşliğinde gerçekleştirdik. Ana mihrap boyalarını tamamen kazıdık ve bu kısmın üzerindeki mevcut olan kabartmalı hatları yeniden ön plana çıkardık. Ayrıca orijinal caminin tavan temizliğini gerçekleştirirken, pencere doğramalarını yine orijinaline sadık kalarak yeniledik. Taban ahşapları, avizeler, halılar yenilendi. Cami ve türbenin dış duvar tuğla kaplamaları da özel bir sistemle kumlama yapılarak temizlendi. Ayrıca orijinal caminin çatısına dokunmadan, çatı örtüsü ve saçaklarını da yeniledik. Özetle belirtecek olursak, orijinal caminin tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkarttık.”

-“EK BİNA ARTIK, ORJİNAL CAMİYLE BÜTÜNLÜK OLUŞTURUYOR”

Orijinal Cami'ye ek olarak 1970'li yıllarda da eklenti yapıldığını, ancak bu yapılan ek binanın orijinliyle bütünlük oluşturmadığını ve zaman içerisinde bozulduğunu kaydeden Başkan Gökçek, ek binayı yıkarak, yeniden inşa ettiklerini söyledi. Başkan Gökçek, bu bölümde yapılan çalışmalara ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:
“Bu ek bina ve ek binanın etrafına meydan görüntüsünü kapatacak şekilde tek katlı tuvaletler, abdesthaneler ve benzeri binalar yapılmış. Bunların hepsini, meydanı açmak ve genişletmek için yıkarak, yerin altına aldık. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izniyle, başında Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğü personellerinin denetimiyle birlikte ek binanın da yıkımını gerçekleştirdik. Bayan ve erkek abdesthanelerini meydandan kaldırıp, yerin altına aldık. Ayrıca Tuvaletlerden camiye giriş için yerin altında ve Ek binanın altında namazgah oluşturuldu. Bu alt katı da bayanların namaz kılması için tasarladık. Eskiden 100 metrekare olan bu bölüm artık 890 metrekare olarak hizmet verebilecek. Böylece vatandaşlar abdestlerini alıp meydana çıkmadan camiye ve namaz kılma mekanlarına geçiş yapabilecek. Cuma namazları ve bayram namazlarında yoğunluğa göre burası bölümlere ayrılarak erkeklere de hizmet verebilecek.”
Yeni yapılan ek binanın, orijinal camiye orantılı bir şekilde yapıldığının altını da çizen Başkan Melih Gökçek, “Ek binanın iç ve dış dizaynını da yine orijinal caminin tarihi dokusuna uygun ve bütünlük oluşturacak bir şekilde yaptık” diye konuştu.

-KAPASİTESİ ARTIRILDI

Hacı Bayram Cami'nde eskiden ancak bin kişinin namaz kılabildiğini, bu sayının da artırıldığını ve artık kapalı alanda 4 bin 500, açık alanda da 1500 kişinin aynı anda namaz kılabileceğini kaydeden Başkan Gökçek, “Meydan kaplamalarını da namaz kılarken, saf tutuş yönüne göre döşedik. Ayrıca tuvaletlere özürlü vatandaşlarımızın da ulaşabilmesi için özürlü asansörü hemen ek binanın arkasına yapıldı. Bunun yanında da alt kata ve tuvaletlere inişler için de yürüyen merdivenler yaptık. Hem orijinal caminin hem de ek binanın ısıtma, soğutma, havalandırma ve ses sistemlerini de son teknoloji ile düzenledik” dedi.
14 Şubat Pazartesi gününün, hem Hz. Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili'ne hem de Sevgililer Günü'ne denk geldiğini hatırlatan Başkan Gökçek, “Hacı Bayram Cami'nin bu tarihte açılması da çok anlamlı olacak. O gün yapacağımız güzel bir açılışla, artık tüm vatandaşlarımız namazlarını daha geniş, ferah ve güzel olan bu camimizde kılabilecekler. Ayrıca türbe ziyaretlerini de gerçekleştirebilecekler” diye konuştu.

-“ANKARA, İNANÇ TURİZMİNİN MERKEZİ OLACAK”

Daha önce Augustus Tapınağı'na ilişkin de çalışmalar yaptıklarını ve son çalışmayla buranın yıkılmaya yüz tutan duvarlarının güçlendirildiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Hacı Bayram Cami ve ek binasındaki çalışmalar ve duvarının dayandığı Augustus Tapınağı inanç turizminin merkezinin burası olmasını sağlayacak. Ayrıca bu bölgenin çevresinde bulunan tescilli tarihi binaların da restorasyonlarını tamamladık. Hep birlikte bir bütünlük oluşturarak, tarihe ve inanca ışık tutacak bu yapılar, yeniden hem yerli hem de yabancıların gözbebeği olacak” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim