• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara : 20 °C
  • İstanbul : 17 °C
  • İzmir : 17 °C

Umarım hayır çıkar

09.08.2010 10:57
Umarım hayır çıkar
Umut kıran gelişmelerin yoğunluğunda bir adım öteyi görememenin huzursuzluğunu yaşayanlarla, sisli ortamı nimet sayanların sevinç çığlıkları ilginç bir iklim yarattı Türkiye de.

Umut kıran gelişmelerin yoğunluğunda bir adım öteyi görememenin huzursuzluğunu yaşayanlarla, sisli ortamı nimet sayanların sevinç çığlıkları ilginç bir iklim yarattı Türkiye de. Gelinen noktada şok eden sürecin hangi zaman diliminin plânlı, hangisinin rasgele olduğu konusunda bir netlik kuşkusuz var; ama, bu konudaki gerçeklik toz-duman ortamını sevenler ve sorumluluk duygusu bulunmayan yurttaşlar açısından önemsizdir, ne yazık ki…

Yukarıdaki tespite dayanak olan gelişmeler hakkında birçok yazı yazdığım için yeniden ayrıntıya girecek değilim. Yapmak istediğim şey, daha önce almış bulunduğum “ürküten notlar” ı paylaşmaktır.
“ Adliye'de, Mülkiye'de mevcut olanlar mevcudiyetlerini korumazlarsa, arkadan gelenlerin mevcudiyetini koruyamayız. Bir taraftan o kanun ve kuralları, diğer taraftan da kanun ve kural adamı olma imajını kullanmalıyız. Yani sizi gören, 'bunlar kurallara harfiyen riayet ediyorlar' demeli. Ta ileriye gitmeli, can damarları içinde dolaşmalıyız. Cepheleri öğrenmeleri lazım arkadaşlarımızın. Hukuk sistemini didik didik etmeliler. Sistemin püf noktalarını bilmeleri lazım. Biz de çalışıp onları istifade edecekleri mevkilere getirmeliyiz. Dikkatli olmalıyız, erken harekete geçecek olursak tepemize binerler. Durmadan hazırlanmalıyız, zamanı gelince, uygun boşluk bulunca maratona geçeriz. Devlet memuru arkadaşlarımız kahramanlık yapamazlar, erken vuruş yaparlarsa dünya başlarını ezer. Bütün anayasal müesseselerdeki güç ve kuvveti cephenize çekeceğiniz ana kadar her adım erken sayılır.”
Bu sözler, referandum konusunda “… ölüleri bile kaldırıp 'evet' oyu kullandırmalıyız,” diye Pensilvanya' dan fetva veren Fethullah Gülen'e aittir. Bu konuşması yayımlandıktan sonra Amerika'ya kaçmış, yıllarca gıyaben yargılansa da, bu iktidar döneminde berat etmiştir…
Gerçek liderlerinin söylediği gibi, bütün anayasal kuruluşlardaki güç ve kuvvet bir şekilde cephelerine çekiliyor; halkın bu konudaki farkındalığı ise referandum sonunda anlaşılacaktır.
Hukuku dolanacaklarını açık açık söylemekle kalmayıp, hiç çekinmeden çoktandır uygulamaya (Anayasa Mahkemesine yedek üye atanması gibi) geçmiş bulunan iktidarın lideri “… değişiklikleri hap haline getirip, vatandaşa sunacağız,” derken, el işaretiyle de yutturacağını göstermişti. Oy kullanacak vatandaşların bunu ve yukarıdaki F.G' ye ait sözleri unutmamaları gerekir.
Tarafsızlığı ile bilinen Sami Selçuk gibi pek çok hukuk adamının oylanacak olan anayasa değişikliklerine ilişkin paketteki, Anayasa Mahkemesi ve HSYK' nın yapısına ait değişikliklerin yaratacağı tehlikeleri anlatmaları umarım etkili olmuştur.
Bu iki maddeye ilişkin ayrıntılar ortalama bir yurttaşın anlayabileceği bir dille anlatılmış olsa da miting alanlarındaki söylemler bu bilgileri unutturacak niteliktedir. Anayasa değişikliklerine “hayır” kampanyasını sürdürenlerin daha dikkatli olmaları gerekir; bir bardak şerbetin içine atılan iki damla zehir vatandaş tarafından fark edilmezse eğer, geleceğin nelere gebe kalacağı iyi analiz edilmelidir. Başka bir söyleyişle, hukukun son kale olduğu, hangi partiden olursa olsun tüm vatandaşlar tarafından algılanacak biçimde aktarılmalıdır.
Elbette, yüksek yargı kurumlarının saygınlığını sarsan tavırların yanında, Türk ordusu ve komutanlarına karşı karalama ve suçlamaların tatmin edici açıklaması istenmelidir. Bunu istemenin “varsa eğer” suçlulara arka çıkmak olmadığı vurgulanmalıdır… Kadrolaşmanın yanında siyasilerin ve yakınlarının politika üzerinden kısa sürede zenginleşmesinin ve kamu varlıklarının talan edilmesinin bilgi ve belgelerinden uygun olanları halkla paylaşılmalıdır. 2003 seçimlerinden önce AKP liderinin canlı yayında “dokunulmazlıkları kaldıracağız” sözü vermesine karşın, neden bu zırha sıkı sıkıya sarıldıklarını anlatırken, referandumda oylanacak olan söz konusu iki maddenin onların kurtuluşu olacağı ile ilgili ayrıntılar, yine ısrarla dillendirilmelidir…

Otuz yıl önceki, 12 Eylül Anayasası'na “evet” demenin bedelini çok ağır ödedik. 2010'nun 12 Eylül'ünde oylayacağımız pakette de aynı hataya düşersek eğer, bu kez altından kalkamayız. Umarım bu oylamadan “hayır” çıkar.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Kürşat ŞAMİLOĞLU
09 Ağustos 2010 Pazartesi 17:33
ASLAN UYANDI
ASİL TÜRK MİLLETİ YILLARCA UYUTULDUĞU CEHALET UYKUSUNDAN UYANDI ARTIK, BUNUN İLK İŞARETİ 12 EYLÜL 2010 REFERANDUMUNA BÜYÜK ÇOĞUNLUKLA EVET'LE OLACAKTIR. BU MİLLETE ARTIK KİMSE DEMİRELVARİ SÖZLER OLAN CAHİL HALKIM DİYE HİTAP ETME SAYGISIZLIĞINI GÖSTEREMİYECEKTİR. MİLLETİMİZ ŞANLI TARİHİNDE OLDUĞU GİBİ GELECEK GÜZEL GÜNLERE HUKUK VE DEMOKRASİ KALKANIYLA YÜRÜMEKTEDİR. BU MİLLİ YÜRÜYÜŞTE SAĞINDA SOLUNDA ÖNÜNDE ARDINDA ÜZERİNDE ALTINDA HAK VE HAKİKATA GÖNÜL VERMİŞ YİĞİTLER YER ALMAKTADIR. KİM NE DERSE DESİN MİLLET İSTİKLALİNİ VE İKBALİNİ GÖRDÜĞÜ HER TÜRLÜ GÜZELLİKLERE EVET, ÇİRKİNLİKLERE HAYIR DİYECEKTİR. BU BÖYLE BİLİNE, ANLAMAYANLARLA KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOKTUR.
85.104.214.159
Uyuyan dev
09 Ağustos 2010 Pazartesi 16:37
Uyan artık
BENİMDE ANLAMADIĞIM KONU O ZAMAN ASKERİ CUNTANIN YAPTIĞINI ŞİMDİ SİVİL CUNTA YAPIYOR VE BENİM CAHİL HALKIM SADECE ÖNÜNDE SİVİL YAZIYOR DİYE EVET DİYOR. BU ANAYASA DEĞİL AKP DİĞER PARTİLERİN BİRİ YAPSA DAHİ KABUL EDİLEMEYECEK BİR PAKETTİR. UNUTMAYINKİ PAKETTE KONULAN 1 ÇÜRÜK ELMA BİLE DİĞER ELMALARI ÇÜRÜTMEYE YETER. GERŞEKTEN SAMİMİYET VARSA AYRI AYRI GETİRİRLERDİ... ANLAYANA...
178.245.146.148
Kürşat ŞAMİLOĞLU
09 Ağustos 2010 Pazartesi 15:25
YAZI İLE ÇELİŞKİ
SAYIN YAZAR, 12 EYLÜL 1982 ANAYASASI DARBE MAHSULÜDÜR, ÇİLEDE ONDAN DOLAYI ÇEKİLMİŞTİR. 12 EYLÜL 2010 DA OYLANACAK ANAYASA İSE MİLLETİ TEMSİLEN SEÇİLENLERİN HAZIRLAMIŞ OLDUĞU SİVİL BİR ANAYANIN İLK ADIMIDIR. KALEME ALDIĞINIZ YAZINIZDA BİLE KENDİNİZLE BU ÇELİŞKİYİ YAŞAMIŞSINIZ, REFERANDUMDA GÖRECEKSİNİZ SİZE BUNU UMARAK SÖYLEMİYORUM. NECİP TÜRK MİLLETİNİN BİR FERDİ OLARAK SÖYLÜYORUM. %70 LERLE İFADE EDİLEN BİR "EVET" OY ORANI İLE MİLLETİMİZ 12 EYLÜL 1982 DARBE ANAYASASINI HAZIRLAYANLARDAN RÖVANŞINI ALACAKTIR. BÖYLELİKLE TÜRK MİLLETİ ÜZERİNDEKİ VESAYETTE KALKACAKTIR. ÜLKEMİZİ VE ASİL TÜRK MİLLETİNİ GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR.
85.104.214.159
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim