• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • Ankara : 21 °C
  • İstanbul : 21 °C
  • İzmir : 25 °C

Ünlü oyuncu Robert Patrick’ten New York’ta 5 Minare yorumu

07.11.2010 23:29
Ünlü oyuncu Robert Patrick’ten New York’ta 5 Minare yorumu
Robert Patrick: New York'ta 5 Minare, ABD'de Müslümanlara bakışı değiştirecek
O, aksiyon filmlerinin yıldızı... Terminatör 2'nin unutulmaz sıvı-metal adamı... Cop Land'in Jack Duffy'si, X Files'ın John Dogget'ı, Walk the Line'ın Ray Cash'i... Son olarak da NY'da 5 Minare'nin David Becker'ı... O, Robert Patrick!

Vatan gazetesinden Ayşe Aydın, ünlü oyuncu Robert Patrick'le bir araya geldi, New York'ta 5 Minare filmindeki rolünü ve film hakkındaki düşüncelerini konuştu..


Ve ben onunla röportaj yapmaya gidiyorum. İnanamıyorum! Canlandırdığı tiplerin genelde sert mizacı olsa da, tanıdığım adam çok sıcak, samimi bir tip. Öyle Hollywood starı havaları filan hiç yok. Röportaj boyunca durmadan bize kahve ve meyve ikramı yapıyor. Mövenpick Otel'in çatısında fotoğraf çektirirken ise ben kendisine baklava tattırıyorum. Bayılıyor! “NY'da Beş Minare” filminin galası için Türkiye'ye gelen Robert Patrick'le yedik, içtik, film, politika ve hayat üzerine harika bir sohbet gerçekleştirdik. Buyrun okuyalım!

Bir röportajınızda “55 film yaptım. Bunların belki 5'i iyidir, diğerleri işe yaramaz” demişsiniz. İşe yaramadığını düşündüğünüz filmlerde neden rol aldınız?
O lafı söylediğimden bu yana neredeyse 100 film yaptım ve iyi film sayım 10-15 arasına çıktı. (Gülüyor) Aktörseniz, yaptığınız bütün filmler muhteşem olamaz. Kontrol edemediğiniz birçok değişken var. Ben de o ara yaptığım işlerden dolayı biraz hayal kırıklığı yaşıyordum. Her aktörün sadece para için yaptığı filmler vardır. Ne kadar paranız varsa, o kadar seçici olur, yaratıcı filmlerde rol alabilirsiniz. Aktörlerin önüne çok iyi senaryo ancak üç-dört yılda bir gelir. Benim beklemek gibi bir lüksüm yoktu. Hollywood'a ilk geldiğimde arabamda yatıyordum.

New York'ta 5 Minare Fragman video izle
New York'ta 5 Minare Fragman video izle

Bakmak zorunda olduğunuz bir aileniz var değil mi?
Elbette... 20 yıl boyunca evliydim. 13 yaşında bir kızım, 10 yaşında bir oğlum var. Bu nedenle filmografimde b.ktan filmler de var.

“B.ktan” demeyelim isterseniz, “pek parlak olmayan” diyelim.
Yoo aynen öyle... B.ktan, berbat filmler var. Ama şunu söyleyeyim, ben her filmime aynı titizlikle yaklaşırım, elimden gelen en iyi performansı sergilerim. Bir noktada sorumluluğum yok. Gerisi film yapımcılarına kalmış.

Her bıyıklıya Müslüman diye bakan insanlar var...

New York'ta 5 Minare Fragman 2
New York'ta 5 Minare Fragman 2

Peki “NY'da 5 Minare”yi hangi gruba koyuyorsunuz?
Geçen akşam galada izledikten sonra söyleyebilirim ki, NY'da 5 minare olağanüstü bir film. Hikaye muhteşem, oyunculuk süper. Mahsun gerçekten büyük bir artist. Bu film de Terminatör 2, Cop Land, Walk the Line'la birlikte favori filmlerim arasına girecek.

Filmde Müslümanlardan hoşlanmayan sert bir polis müdürünü oynuyorsunuz. Biraz karakterinizi anlatır mısınız?
Canlandırdığım karakter çok iyi bir FBI ajanı... Cool bir adam... Müslümanlara karşı bir önyargısı var, çünkü Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan saldırıda erkek kardeşini kaybetmiş. Ayrıca Irak savaşına hizmet etmiş. Tüm bu yaşananlardan İslam dinini sorumlu tutuyor.

Peki ya siz?
Ben başkan Obama gibi düşünüyorum. Herkesin istediği dini seçme özgürlüğü vardır, istediği şeye inanır ve bu Amerika'yı zenginleştiren bir durumdur. Karakterimin önyargısını anlıyorum ama onunla aynı fikirde değilim. Her bıyıklıya Müslüman diye bakan insanlar var Amerika'da... Çok az sayıda ama var. Filmin bence en önemli mesajı da budur: “Az sayıda insanın davranışlarından dolayı koca bir dini suçlayamayacağınız gibi, koca bir ülkeyi de suçlayamazsınız.” Hepimiz anlayışı ve birbirimizle geçinmenin yollarını öğrenmeliyiz. Bu anlamda film tam bir barış filmi...

Özgür bir Irak halkı için savaş gerekiyordu

11 Eylül hakkında sizin fikriniz...
Büyük bir trajedi. Ülkemiz için çok büyük bir kayıp. Tüm kurbanların ailelerinin acısını halen paylaşıyorum. Bize saldıranları bu olaydan dolayı sorumlu tutuyorum. Hepsini mahkemede hesap verirken görmeyi diliyorum. Amerika kendi toprağında saldırıyı kabul edecek bir ülke değildir. Zarar gördük, bunun bedelini ödemeleri gerekiyordu. Başkan Obama'nın dış işleri politikasını gönülden destekliyorum.

Peki George Bush'un?
Onunla da aynı fikirdeyim.

New York'ta Beş Minare Galası
New York'ta Beş Minare Galası

Yani savaşı desteklediniz mi?
Evet destekledim. Irak'a askeri çıkartmayı kesinlikle onaylıyorum. Amerikan askerlerine moral vermek için Bağdat'a üç kez gittim, Afganistan'a da gittim. Şunu söyleyebilirim ki Saddam Hüseyin ve rejimi berbattı. Bunu buradan, Türkiye'den anlamanıza imkan yok. Burada demokrasi var. Irak halkını özgürleştirmek için savaş gerekiyordu. Şimdi orada da demokrasi oluşuyor. Bence Irak'a harika bir hediye vermiş olduk.

Bu kadar kişi öldükten sonra, gerçekten böyle mi düşünüyorsunuz?
4 hafta önce Bağdat'daydım. Her şey muhteşemdi. Askeri birlikler geri çekiliyor, yerini Irak askerlerine bırakıyordu. Şu anda orada sadece 50 bin kadar Amerikan askeri var. Az da olsa hâlâ kötü adamlar var, onları buluyorlar. Seçimler yapıldı, hükümet kuruluyor. Bir 10 yıl sonra Irak'a gittiğimizde bambaşka bir ülke göreceğiz.

Filmde Mustafa Sandal'ın sorduğu gibi soralım: “Bütün bunların nedeni petrol değil mi?
”Bu konuda spekülasyona girmek istemiyorum ama Orta Doğu “petrol”den çok daha karışık bir yer.
Bütün hayatım bu filme hazırlanmakla geçti

Rolünüze hazırlanmak için özel bir şey yaptınız mı?
Sanırım bütün hayatım bu filme hazırlanmakla geçti. X Files dizisinde 2 yıl boyunca FBI ajanını canlandırdım. Beş yıl boyunca askeri bir dizi olan Unit'i çektim. FBI ajanları ve askerler hakkında araştırma yaptım mı? Evet. Ama bu, bu filmden çok önceydi. Tüm bu roller filmdeki karakterimin oluşmasına büyük katkıda bulundu.

Bunu da soracaktım. Niye birçok filminizde polis rolündesiniz?
Bunu ben de bilmiyorum. Sanırım sert bir yüz ifadem var. Ayrıca İskoç kökenliyim. Ailem Amerika'ya 1600'lerde gelmiş. Yani henüz Amerika, Amerika değilken... Olabildiğince Amerika'lıyım. Belki bu yüzden böyle vatansever rollere yakıştırılıyorum.

Film Amerika'da büyük ve pozitif bir etki yaratacak

Mahsun size bu rolü teklif ettiğinde ne düşündünüz?
Amerikalı bir aktör olarak bu rolü kabul etmemin bir sorumluluk olduğunu, böyle bir filmde ülkemi en iyi şekilde temsil etmem gerektiğini düşündüm. 11 Eylül'de yakınlarını kaybedenlerin, İslam dinini suçlamaları kabul edilemez ama önyargıları anlaşılabilir. Karakterim filmin bir yerinde “Kaybımı asla unutmayacağım. Ama iyi bir insan ve Hıristiyan olarak affetmeye çalışacağım” diyor. Bütün film aslında bundan ibaret. Hem ülkem adına, hem de bir birey olarak bu filmde oynama şansı bulduğum için çok gururluyum.

Film Amerika'da nasıl bir etki yaratacak sizce?
Bence film Amerika'da büyük ve pozitif bir etki yaratacak. Dediğim gibi Müslümanlardan nefret edenler, Amerika'da küçük bir azınlık. Ve bu grubun bakış açısını değiştirebilirsek, çok büyük bir iş başarmış olacağız. Dünyanın her yerinde insanlar mutluluk ve huzur peşinde... Bu tüm dinlerde evrensel. Yani aslında kimse kimseden farklı değil. Müslümanlar bu ülkede kendilerini güvenli hissetmelidir, ibadetlerini rahatlıkla yapabilmelidir, sinagogların ve kiliselerin bulunduğu bir ülkede elbette camiler de olmalıdır.

Amerika'da tabii ki cami yapılmalıdır

Amerika'da filmin sizce nasıl bir gişe başarısı olacak?
Bunu ben de merak ediyorum. Şu Kuran'ı yakan çocuğun oturup bu filmi izlemesini ve mesajı almasını çok isterim.

Kuran yakma meselesine gelmişken, Dünya Ticaret Merkezi'nin yakınına cami yapılacağı haberi büyük tepki çekti. Bu konuda ne diyorsunuz?
Amerika'da elbette cami yapılmalıdır. Başkalarının düşüncelerine saygılı bir insan olarak, caminin lokasyonunun ne kadar doğru olduğundan emin değilim. Büyük bir trajedinin yaşandığı yerin hemen yanına cami yapılması, beni o caminin güvenliği hakkında da endişelendiriyor. Orada evrensel bir ibadet merkezi yaratmak isteniyorsa, kilise ve sinagog da yapılmalıdır. Tabii yine bildikleri gibi yapabilirler. Amerika özgür bir ülke... Ancak bu durumda protestoları da normal karşılamak gerekir.

Türk yönetmenlerle filmler çekmek isterim

Sette yeni dostuklar oluştu mu?
Elbette... Mustafa ve Haluk'la çok güzel bir arkadaşlık kurduk. Haluk muhteşem bir aktör. Onunla çalışmaktan çok büyük keyif aldım. Mustafa'dan da çok etkilendim. İngilizcesi süper, özgüveni tam... Bir pilot, bir şarkıcı, bir aktör ve çok güzel bir karısı var. Bu adamın yapamayacağı hiçbir şey yok bence... Mahsun süper bir yönetmen. Aynı dili konuşmamamıza rağmen vücut dilini kullanarak beni film boyunca harika yönlendirdi. Çok büyük bütçeli bir film değildi, ama hikayesi filmi büyük kılıyor.

Komik bir anınız var mı?
Filmde Kürtçe konuşmaya çalıştığım sahnenin çekimleri en komik andı. Dilim dönene kadar arkadaşlarımı epey güldürdüm.

Bu filmden önce hiç Türk oyuncu veya yönetmen tanımış mıydınız?
Hayır. Türkiye hakkında fazla bir şey bilmiyordum. Geçen sene Ankara'ya Amiral Mike Mullen ile birlikte gelmiştim. Mullen Başbakan'la bir görüşme yapmıştı. Ankara'yı çok beğendim. Ama İstanbul bir başka tabii... Heyecan verici bir şehir... Temiz, yemekleri lezzetli, kadınları güzel... Burada Türk yönetmenlerle birlikte başka filmler de çekmek isterim.

X Files'da izleyicinin beklentisini karşıladım

X Files dizisinin Türkiye'de birçok hayranı var. John Dogget olmak nasıl bir şeydi?
Harikaydı. X Files dizisi benim de hayranı olduğum bir diziydi. David Duchovny'nin yerine geçmem teklif edildiğinde, büyük bir heyecanla kabul ettim. Beklenti büyüktü, hayranların beni kabullenmesi zaman aldı. Söyle, sen de Duchovny hayranı mıydın?

Öyleydim doğrusu... Ama sizin performansınız da süperdi!
Duchovny muhteşem bir aktör ama sanırım ben de izleyicilerin beklentisini karşılamayı başardım. Eğlenceli, büyük bütçeli bir işti. Her hafta bir sinema filmi çekiyor gibiydik. Dizi yayından kalktığı zaman çok üzüldüm.

Televizyon mu, sinema mı?
Yapımın kalitesine bağlı... İlk olarak televizyonda Sopranos dizisinde rol aldım. Senaryoya bayıldım. “Niye televizyon dizilerinde daha sık rol almıyorum ki...” diye düşündüm kendi kendime... Bu verdiğim en doğru kararlardan biriydi. Şu anda birçok Hollywood yıldızı sinemayı tam olarak bırakmasa da, televizyona göç ediyorlar. Daha büyük bütçeli ve daha kaliteli yapımlarda yer alıp, daha çok para kazanıyorlar. Bu soruya herhalde “İkisi de...” diye cevap vermeliyim.

ensonhaber

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim