• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Ankara : 20 °C
  • İstanbul : 23 °C
  • İzmir : 27 °C

Yeni Bütçe 77 milyon 703 bin 340 TL

13.10.2009 17:22
Yeni Bütçe 77 milyon 703 bin 340 TL
Gölbaşı Belediyesi Bütçe görüşmeleri tamamlandı. Gölbaşı Belediyesinin 2010 yılı mali yılı bütçesi 77 milyon 703 bin 340 TL olarak oy çokluğu ile kabul edildi.Belediye Meclis üyesi Necip Güler mevcut bütçeye onay vermedi.

 

 

 

Gölbaşı Belediyesi Bütçe görüşmeleri tamamlandı. Gölbaşı Belediyesinin 2010 yılı mali yılı bütçesi 77 milyon 703 bin 340 TL olarak oy çokluğu ile kabul edildi.Belediye Meclis üyesi Necip Güler mevcut bütçeye onay vermedi.

Meclis üyeleri bütçenin şişirildiğine dikkat çekerek, arsa satışlarının fazla olduğuna dikkat çekti. Başkan Odabaşı ise arsa satışlarına karşı çıkanların en başında kendisinin olduğuna dikkat çekerek “Devlette devamlılık esastır. Daha önceki bütçelere uygun olarak bütçe hazırlamak zorunda olduğumuz için arsa satışları bütçede yer almıştır” diye konuştu.

ÖZDEMİR; “MEVZUATA UYGUN HAZIRLANDI”

Hukuk Tarifeler Plan Bütçe Komisyon Başkanı Sami Özdemir bütçenin hazırlanışı konusunda meclisi bilgilendirdi. Özdemir hazırlanan bütçenin mevzuata uygun, anlaşılır ve analitik olduğunu ifade ederek “2010 yılı bütçesi stratejik plana ve performans programına uygun olarak hazırlanmıştır. Buna göre Gölbaşı Belediyesinin 2010 yılı mali bütçesi 77 milyon 703 bin 340 TL olarak belirlenmiştir. 2010 yılı mali bütçesi Gölbaşı Belediyesine hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

DURUAY; “ELEŞTİRİLERİMİZ KESİN HESAPTA OLACAK”

Ak Parti grubu adına söz alan Ak Parti grup başkanı Fatih Duruay 2010 büteçesinin, 2009 yılı mali bütçesinden pekte farklı olmadığını dile getirerek “Bütçe inşallah denk gelir ancak, biz bu bütçesinin yüzde 50 civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. TOKİ ve Yayalabağ-Bursal Kooparatifleri üst birliklerden para gelirse bütçenin denk geleceğine inanıyoruz. Biz parti olarak eleştirilerimizi kesin hesaplar ortaya çıkınca yapacağız. Bütçemiz hayırlı uğurlu olsun” dedi.

ŞİMŞEK “ARSA SATIŞI SAKAT BİR MANTIK”

CHP grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Ercan Şimşek, 2010 yılı bütçesine göre arsa satışlarının tam gaz devam edeceğine işaret ederek “Şu an için eleştirilebilecek bir nokta yok. Ancak arsa satışlarına bağlı olarak hazırlanan bir bütçe sakat mantıkta hazırlanmıştır. Mevcut bütçe arsa satışları yapılmadan dengelenemez. Arsa satışlarına göz yummak hantallığı da beraberinde getirir. Eğer bu arsalarımız satmaya devam edersek, torunlarımızın çocuklarımızın gelecekte bir arsaları olmayacak.” Şeklinde konuştu. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü;

GELECEK DÖNEMLERDE FARKLI DAVRANIRIZ

Eğer gelecek yıllarda arsa satışlarına devam edilirse aynı hataları tekrarlamış oluruz. Kendi öz kaynaklarımız satmamalıyız. Arsa satışları gelecek yıllardaki bütçelerde artış göstermemelidir. Aksi takdirde gereksiz giderlerin önüne geçemeyiz. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bütçeler arsa satışlarıyla şişirilmiştir. Satma mantığı yerine, arsaları kiralama yöntemine gidilebilir. Bütçeye şu an için oy verip kabul ediyoruz. Ancak gelecek dönemlerde aynı mantık izlenirse şu anki durumdan daha farklı davranırız.

MEVCUT BÜTÇENİN ALTINA DÜŞMEDİK

MHP Grubu adına söz alan Belediye Meclis üyesi Kadir Yanık, geçtiğimiz yılki bütçenin altına düşmediklerini ifade ederek “2010 yılı mali bütçemiz 77 milyon 703 bin 340 TL oldu. Geçtiğimiz yılki bütçenin altına düşmedik. 2010 yılı bütçesi içinde ilçemize mahalle olarak bağlanan yerlerin giderleri de mevcuttur. Belediyemizin arsa satış oranı gelecek yıllarda düşecektir. Kent meydanının altına da otopark yapılabilir” şeklinde konuştu.

HAŞLAK SOSYAL TESİS YAPTI, SİZ NE YAPTINIZ

Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Behsat Aydemir 2010 yılı mali bütçenin hayal bir bütçe olduğuna dikkat çekerek “ Bu bütçe arsa satışı üzerine yapılmıştır. Tahmini bütçe çok abartılı bir şekilde hazırlanmıştır. Bu arsalarda tüyü bitmemiş yetim hakkı bulunmaktadır. Eğer arsa satılma mecburiyeti varsa, bu parça parça değil ihtiyaç kadar toplu olarak satılmalıdır. Eski belediye başkanımız Abdulnasır Haşlak satılan arsalarla yatırım yaptı, sosyal tesisleri Gölbaşı'na kazandırdı. Siz sattığınız arsaların paraları ile ne yaptınız? Performans kitapçığında yatırımın olduğu belirtiliyor, ancak yatırımın ne olduğuna dair ne bir isim, ne de bir proje var.” Dedi.

06 DRT 43 PLAKALI ARACI ÖZELLEŞTİRDİNİZ Mİ?

Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Necip Güler 06 DRT 43 plakalı aracı listede göremediğini ifade ederek “Bu aracı listelerde göremedik acaba bu aracı sivilleştirerek, özelleştirdiniz mi? “ dedi. Güler arsa satışlarının ciddi rakamlara ulaştığına da dikkat çekerek “ Fen işleri müdürlüğünün bütçesi düşürülmüş. Fen işleri müdürlüğü Bartın'a düzenlediği gibi, gezi düzenlemeleri yapabilecek mi? Mevcut arsalar satılacak, ancak hizmet gelmeyecek. Sağlık işlerine ayrılan para, 3000 köpeğe ayrılan ödenekle aynı orantıda. Bu da insan sağlığına ne kadar önem verildiğinin kanıtıdır. 650 bin TL'lik hukuk gideri var. Her gün akşama kadar kavgamı edeceğiz. Satın alma müdürlüğünün bütçesi 28 kat artmış. Mal alımları ise tam 6 kat artmış. Gayrimenkul onarımları 4 kat artmış. Bu bütçe geçtiğimiz yılın kopyasıdır. 47 mahalleye gidecek olan 4 milyon TL'lil bütçe başka birimlere aktarılmış. Bunun adına hizmet denilebilir mi?” dedi.

AKSAKAL “AĞIRLAMA GİDERLERİ ABARTILI”

CHP Belediye Meclis Üyesi Yusuf Aksakal Özel Kalem Müdürlüğü ve Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü bütçesindeki ağırlama giderlerinin çok fazla abartılı olduğunu ifade ederek “Toplamda 1 milyon 100 bin TL'lik bir ağırlama ve konaklama gideri var. Bu rakamlar çok abartılı. Ekonomik kriz içerisinde bulunduğumuz bu dönelerde bu gibi zaruri olmayan yerlere bu kadar abartılı bir bütçe verilmesi düşündürücüdür” dedi.

KAR AMACI GÜTMEYEN DERNEKLERE YARDIM DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Aksakal ayrıca bütçenin şişirildiğini, 2010 yılı mali bütçesinin geçmiş yıllarda hazırlanan bütçelere uygun olarak hazırlanmak zorunda olduğunu ifade ederek “Böyle hazırlandı diye bazı gerçeklerden kaçmamız gerekmez. Arsa satışı ve bağışlardan gelecek gelirin 25 milyon TL olduğu belirtiliyor, ancak bu bağış ver yardımlar nereden gelecek merak ediyorum. Ayrıca Destek Hizmetleri Müdürlüğüne 200, Mali Hizmetler Müdürlüğüne ise 240 bin TL'lik kar amacı gütmeyen kuruluşlara yardım gideri bulunmaktadır. Gölbaşı'nda kar amacı gütmeyen dernekler var mıdır orası düşündürücüdür.” dedi. Aksakal sözlerini şu şekilde sürdürdü;

PERSONEL EMEKLİLİĞE Mİ ZORLANCAK

“Bütçeden 1 milyon 100 bin TL 'lik görev zararları bulunmaktadır. Acaba emekliliğe sevk edilip, tazminatı ödenecek personeller mi var. Önümüzdeki dönem emekliliği dolan personel emekli edilmeye mi zorlanacak. Emlak gelirleri bu bütçede artış göstermemiş. Emlak gelirleri kayıt altına alınmalıdır. Emlak gelirlerinin artması için beyanı vermeyenlere yaptırım uygulamalıdır. ” dedi. İskan gelirlerinde de artış bulunmadığını dile getiren Aksakal “TOKİ'deki 10 bin konuttan gelecek iskan geliri yok mu? Onlar neden bütçeye yansıtılmadı. Ayrıca temizlik giderlerinin artış gösterdiği görülmektedir. Gelirler artmazken, temizlik giderleri artmıştır. Bu da düşündürücüdür. Yeni bütçe belediyemize Gölbaşı'na hayırlı olsun” dedi.

ODABAŞI; “ELEŞTİRİLERE SAYGI DUYUYORUZ”

Belediye Başkanı Yakup Odabaşı yapılan eleştirilere saygı duyduklarını ancak, eleştirilerinde doğru yönde yapılması gerektiğinin öneminin altını çizerek “Bu bütçe yapılırken önceki yıllarda yapına bütçelerde göz önüne alındı. Kimseyi eleştirmek için söylemiyoruz ancak bir önceki dönemde bütçe açık vermiş.2009 yılının seçim yılı olması sebebiyle bütçe fazla abartılmış.. 2009 yılının ekonomik yönden sıkıntılığı geçeceği göz önüne alınarak bütçede artış yapılmamalıydı. Bu benim Yakup Odabaşı olarak şahsi görüşümdür.” Dedi.

EŞİTLEMESEYDİK NE DENİLİRDİ ACABA

Başkan Odabaşı, mevcut bütçenin geçen yıllara denk yapılmaması sonrası söylenen cümlelerin çok farklı olabileceğine dikkat çekerek “Bu bütçeyi denklemeseydik ne denirdi, nasıl eleştiriler gelebilirdi acaba merak ediyorum. Sınırlarımız genişledi. Bu vesile ile belediyemizin giderleri de yükseldi. Biz bu konuda dengeli bir bütçe hazırladık. Mevcut bütçeyi eski bütçeye göre hazırlamak zorundaydık. “ dedi.

ARSA SATIŞINA EN ÇOK KARŞI OLAN BENİM

Başkan Odabaşı arsa satışına en çok karşı çıkanlardan birisinin kendisi olduğuna dikkat çekerek “Giderlerimizi karşılamak için arsa satmaya mecburuz. Ancak biz arsalarımızı gerçek değerinden satıyor ve şeffaf olarak ihale ediyoruz. Emlak vergisini şu an için artıramayız. Vatandaşı da bu konuda düşünmek zorundayız.Vatandaşa bu konuda zulüm edemeyiz. Mecbur kalmadıkça arsa satışı yapmayacağız. Satarsak ta değerinden satacağız ve ihaleleri şeffaf olarak gerçekleştireceğiz.” dedi.

NECİP GÜLER'DEN BÜTÇEYE VETO

Gölbaşı Belediyesinin 2010 yılı mali yılı bütçesi 77 milyon 703 bin 340 TL olarak oy çokluğu ile kabul edildi.Belediye Meclis üyesi Necip Güler mevcut bütçeye onay vermedi.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
MUSTAFA TUNA
14 Ekim 2009 Çarşamba 10:00
SAYIN ODABAŞI
SAYIN BAŞKAN ODABAŞI ARSA SATIŞINA KARŞIYIM AMA İHTİYAÇTAN MECBUREN SATIYORUZ DİYOR. KARŞIYIM AMA SATIYORUM BÖYLE BİR MANTIK VARMI İHTİYACINIZ VARSA GELİR GETİRECEK PROJELER GELİŞTİRİN SAYIN ODABAŞI GÖLBAŞININ GELECEĞİNİ SATMAYA NE SİZİN NEDE BAŞKASININ HİÇ KİMSENİN HAKKI YOK. ÖYLE ARSA SATARAK BELEDİYEYİ HERKES YÖNETİR BURANIN İNSANISINIZ DİYE MİLLET SİZİ BAŞKAN SEÇTİ MADEM GÖLBAŞININ İNSANISINIZ GÖLBAŞININ MALINADA SAHİP ÇIKIN SEÇİMDEN ÖNCEKİ VAATLERİNİZİ TUTUN.
81.212.101.96
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim