• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • Ankara : 3 °C
  • İstanbul : 11 °C
  • İzmir : 15 °C

Anayasa taslağında sürprizler var

22.03.2010 12:12
Anayasa taslağında sürprizler var
Kabinenin üç bakanı Cemil Çiçek, Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin basın toplantısı düzenledi.
Anayasa değişiklik taslağının içeriği belli oldu..

Hükümetin hazırladığı Anayasa değişiklik taslağının ayrıntıları belli oldu. İşte AK Parti'nin Anayasa değişiklik taslağı:

Taslakta Anayasa'nın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik; Geçici 15. maddenin yürürlükten kaldırılması ile geçici üç madde eklenmesi öngörülüyor.

Teklif taslağının yayımı tarihinde yürürlüğe girmesi ve halkoylamasına sunulması halinde ise tümüyle oylanması öngörülüyor.

Paket 3'ü geçici 26 maddeden oluşuyor...

1- Anayasa'nın 10. maddesinde değişiklik içeriyor...

2- Memurlara toplu iş sözleşmesi ve sendika hakkı tanıyor...

3- Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor. Bir üye iki defa seçilemeyecek.Üye sayısı 19 olacak...Üyeler 12 yıl için seçiliyor..

4-YAŞ kararları yargı denetimine açılıyor..

5- HSYK'nın yapısı: 4 üye Köşk. 1 üye Anayasa Mahkemesi. 3 üye Yargıtay. 1 üye Danıştay. 7 üye adli. 21 asıl ve 19 yedek üyesi olacak.

6-Geçici 15. madde kalkıyor. 12 Eylül'e yargı yolu açılıyor

7- Kamu denetçiliği kurumu kurulacak...

Kabinenin üç bakanı Cemil Çiçek, Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin basın toplantısı düzenledi...

Hükümetin hazırladığı Anayasa taslağı sonrası kabinenin üç önemli bakanı Cemil Çiçek, Bekir Bozdağ ve Sadullah Ergin kameralar karşısına geçti ve taslakla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şu anki meclisin kurucu meclis olmadığı için yeni anayasa yapamayacağı eleştirilerine karşı çıkan Çiçek, 'Bu meclis yeni anayasa yapmaya muktedirdir' dedi.


23 MADDEDEN OLUŞUYOR
AK Parti'nin açıklayacağı Anayasa değişikliği paketi 23 maddeden oluşuyor. Ak Parti değişiklik paketini randevulardan önce muhalefete elden verdi. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'dan oluşan AK Parti heyeti, muhalefet turuna başlamadan önce anayasa değişiklik teklifini bir basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu.

anayasa_7.jpg

Çiçek, saat 11 'de açıklanacak taslak metninde uzlaşma adına sürprizlerin olacağının işaretini verdi

İşte Cemil Çiçek'in o konuşması:

Yüzde 1 oranında oy almış siyasi partiler ve STK'lara da bilgilendirmelerde bulunacağız... Kendilerinin de katkılarını beklediğimizi ifade edeceğiz. Bugün 18-20 arasında da medyanın Ankara temsilcileriyle bir toplantı yapacağız. Bir başka hususu da ifade etmek istiyorum.

Biz burada 3 milletvekili olarak bulunuyoruz.. Hükümetin hazırladığı Anayasa değişkliği tasarısı değildir. Bunu gerçekleştirecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir.

Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı olduğu herkesin kabulüdür. 82 anayasası dünyada belki de en fazla tartışılan anayasadır. Siyasete duyan herkesin bu anayasanın değişmesi için fikir beyan etmemiş olsun. Bugüne kadar parça parça değişiklikler yapıldı.

BİZ HALEN UZLAŞI ARAYIŞINDAYIZ
Dedik ki bu taslak metin. Biz halen uzlaşı içerisindeyiz. Bu düşüncemiz bu metinle de teyid edilmiş olacaktır. Bugüne kadar 16 değişiklik yapıldı. bu anayasanın tepki anayasası olması nedeniyle dönemin şartlarında böyle düzenlemeler olabilirdi. Ama bugün itibariyle felsefesi Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak durumda değil. Çağın beklentilerine uygun bir anayasa değildir.

Demokrasi talebi arttıkça yeni değişiklikler de kaçınılmaz hale geliyor. dünyanın en büyük 10. ekonomisi olma iddiasındaki Türkiye bu anayasayla bu hedefe ulaşamaz. AB hedefini de bu anayasa çerçevesinde gerçekleştiremez.

Yasa çıkarırken anayasayı mı dikkate alacaksınız AB'yi mi? Elbette Anayasayı dikkate alırsınız. Ama AB'yi dikkate alırsanız anayasaya aykırı oluyorsunuz. Anayasa değişiklik süreci de AB yolunda daha sağlıklı bir sürece götürecektir.

BU ANAYASAYLA YOLA DEVAM EDEMEYİZ
En hızlı değişen ülkeler arasında Türkiye ilk sıralardadır. Devletin iyi işlemesi noktasında iyi bir süreç vardır. Türkiye'nin 21. yüzyılı böyle karşılaması doğru değildir. Ekonominin büyüdüğü, dış politikada gelişmelerin yaşandığı bir süreçte değişmeyen bir anayasayla yoluna devam etmemiz doğru değildir.

Bugün biz varız yarın başkaları olacak. Vesayet altındaki anayasa halkla bağdaşmamaktadır.

Özellikle kurumsal değişiklikler olduğunda AB normlarını esas almaya çalıştık. Tartışılan bir anayasaya sahip olduğumuz için yazılmayan konu kalmadı. Bunlardan da azami ölçüde faydalanacağız. Paketi hazırlarken yüzde yüz kendi görüşümüzü değil bir ortak anlayışı yansıtmaya çalıştık...

Gerçekten biz uzlaşma amacından samimiyiz.

MECLİS BU YETKİNLİĞE SAHİPTİR
Anayasa değişikliğini yapacak kurum meclistir. bugünkü meclisin anayasa değişikliği yapamayacağını söyleyenlere katılmıyorum. Meclis bu yetkinliğe sahiptir. Bunu geciktirmeye gerek yok. Madem ki değişimden yanayız bugünün işini yarına bırakmamalıyız.

Anayasa metninin uzlaşma gerektirdiğini bildiğimiz için geçmişte de aradık bugün de aradık..

4 Eylül 2008 tarihinde TBMM'nin o zamanki sayın başkanı mecliste grubu bulunan bir metin gönderiyor. Birlikte değişikliklerle ilgili bir çalışma yapalım diyor. Her partidfen iki kişinin verilerek bir uzlaşma komisyonu kuralım diyor. Malesef sayın başkanın bu teklifine 3 parti cevap veriyor, ama bir parti kabul etmiyor. Ve bu teklif askıda kaldı. Bugüne kadar uzlaşma sağlanamadığı için bugüne kadar geldi.

MART AYI BİTMEDEN TEKLİF TBMM'DE
Mart ayı çıkmadan bu teklifi TBMM'ye vereceğiz. Esas müzakere süreci komisyondadır. Biz bu değişikliğin bugün yapılabileceği kanaatindeyiz. Geçen her günün kayıp olduğunu düşünüyoruz. İlgili tüm tarafların sorumluluk altında olduklarını biliyor ve inanıyoruz. Tarihi bir sınavla karşı karşıyayız. Siyasetin burada başarılı çıkması hepimizin arzusudur.. Kısmi değişiklikle de olsa yeni bir anayasa elde etmiş oluruz.

TASLAĞI GÖRÜNCE ŞAŞIRACAKSINIZ
Makul olan her türlü öneriyi kabul ederiz.. Metni gördüğünüzde yazılanların dışında farklı şeyler de var. Bunlar uzlaşı arayışımızı gösterecektir...

66 PARTİ VAR HEPSİNİ NASIL ZİYARET EDELİM
66 tane parti var. Eğer hepsini ziyaret etme imkanımız olsa buna zaman elvermiyor.

Türkiye Barolar Birliği, Noterler Birliği TOBB, TÜSİAD, KAMUSEN, TİSK, Türkiye ziraat Odalar Birliği'nden görüş aldık....



 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Ankara’ya Deniz Geliyor, Kürekler Gölbaşı’nda Çekiliyor
  • Gölbaşılı Çocuklar Sinemada Buluştu
  • Miniklerin Kur'an başarısı
  • İbrahim Ateş'ten Ayasofya açıklaması
  • Kaset Kumpasının Ayrıntıları! Çilingirle Girip Kamera Yerleştirmişler
  • 15 Temmuz'da Kışlaları Dolaşan Beyaz Elbiseli Kişi Aranıyor
  • İnanılmaz Bir Yükseliş Öyküsü! Temizlik İşçiliğinden Genelkurmay İmamlığına
  • Akıncı Üssü'nde Yakalanan Ünlü Kolejin Sahibi: Sosyal Etkinlik İçin Gittim
  • Dolar 3 TL'yi Aştı, Altın Tarihi Zirveyi Gördü
  • FETÖ'nün "yapılacaklar" listesi
  • Er Kurtuluş Kaya'yı darbeci binbaşı Ahmet Taştan gözünden vurmuş
  • FETÖ elebaşının yerine İsmail Büyükçelebi'nin geçmesi bekleniyor
  • Cumhurbaşkanlığı'nda başyaverlik kaldırılıyor
  • Kumpas soruşturmasında 65'i asker 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
  • Darbeci Kara Havacı Yarbay Davut Uçum'un ifadesi
  • Kemal Kılıçdaroğlu'dan Özel Harekatları ziyaret
  • Jandarma ve Emniyet kriminalde gözaltılar!
  • İstanbul üzerinde uçan darbeci F-16 pilotları tutuklandı
  • İstanbul Başsavcılığına İstanbul Başsavcı Vekili İrfan Fidan atandı
  • Berat Albayrak: Bu yapının sızmadığı kurum yok
1/20
    Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim