• BIST 10058.47
  • Altın 3046.67
  • Dolar 34.8264
  • Euro 36.6648
  • Ankara : 5 °C
  • İstanbul : 8 °C
  • İzmir : 10 °C

Doğalgaz Facialarına karşı önleminizi alın

12.01.2009 11:28
Doğalgaz Facialarına karşı önleminizi alın
Önce Vücut Oksijensiz Kalıyor Ardından Hareket Kabiyeti Bitiyor. İşte Böyle Bir Durumla Karşılaşmamak İçin Önceden Yapmanız Gerekenler..

Önce Vücut Oksijensiz Kalıyor Ardından Hareket Kabiyeti Bitiyor. İşte Böyle Bir Durumla Karşılaşmamak İçin Önceden Yapmanız Gerekenler..
Ankara'da yılbaşı gecesi aynı evde 7 öğrencinin karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitirmeleri dikkatleri evlerde kullanılan kombilere çevirdi. Tüketicilerin doğalgazla ısınmada kullandığı en önemli araç olan kombiler, yıllık bakımları yapılmadığı sürece evdeki en büyük tehlike konumunda. Son günlerde özellikle yaşanan doğalgaz faciaları üzerine, işin uzmanı Tempo Teknik Vaillant bayii Erhan Öztürk bu tür durumlarda ne yapılması gerektiğini açıkladı.
Erhan Öztürk özellikle son günlerde yaşanan üzücü olayların yaşanmaması için doğalgaz kullanıcılarının gerekli önlemleri alması gerektiğini kaydederek alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.
* Doğalgaz kullanılan cihaz ve tesisatta hiç bir şekilde gaz sızıntısı olmamalıdır.

* Ayrıca doğalgaz herhangi bir ortamda çok miktarda bulunduğu zaman, ortamda oksijen miktarını azaltır.

* Oksijensiz kalan vücutta önce halsizlik başlar. Bu arada vücutta salgılanan laktik asit kaslarda kramplar oluşturur. Vücut kasılır, kişi hareket edemez ve bağıramaz duruma gelir, aynı ortamda kalmaya devam ederse solunum yetersizliği ve solunum felci ortaya çıkar.

* Bu nedenle doğalgaz kullanılan ortamların mutlaka havalandırılması ve gaz sızıntısının önlenmesi gerekir.

* Doğalgaz kokusuz bir gaz olduğu için gaz sızıntısının insanlar tarafından hissedilmesi amacıyla çürümüş sarımsak kokusuna benzer bir koku ile kokulandırılır.

* Fakat bu her zaman gaz sızıntısını tespit etmek için işe yaramayabilir. Çünkü olumsuzlukların yaşandığı ve gaz sızdırmasının insanlar tarafından tespit edilemediği zamanlar genelde uyku zamanlarıdır.

* O halde kokulandırmanın dışında gaz sızdırmazlığını tespit etmek için önlemler alınmalı ve gerekli emniyet sistemleri kurulmalıdır.

* Binada çalıştırılan kalorifer yakıcılarının 'Yetkili Doğalgaz Kalorifer Ateşçisi' sertifikaları olduğunu gösteren yakma sertifikası belgesi ve sigorta tahakkuk bildirimleri ile abonelerin bağlı olduğu yerin Belediye Başkanlığının Zabıta Müdürlüğüne her yıl Eylül-Ekim aylarında başvuruda bulunulması

* Bina ve apartmanlarda kalorifer kazanı yakıt dönüşüm proje ve tesisatının sertifikalı ve TSE belgeli olmasına dikkat edilmesi, sertifikalı kazancı ustası ve teknisyen bulundurulması, her yıl kalorifer kazanı ve brülörünün yıllık periyodik bakımının ve baca gazı emisyon ölçümlerinin ilgili servise yaptırılması

* Bina ve apartmanlara yeni alınacak kalorifer kazanlarında, meskenlere takılacak kombi ve şofbenlerde mutlaka TSE, CE sertifikası işaretinin bulunmasına dikkat edilmesi

* Doğalgaz cihaz seçiminde (soba, kombi, şofben, kat kaloriferi vb) bacalı cihaz seçilmesi düşünülüyorsa, cihaz alım kararından önce bacanın, sertifika alan mücavir kontrol denetim firmalarına test ettirilmesi ve olumlu baca raporu alınması

* Konutta veya binada doğalgaz, baca, baca gazı kokuları, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve bunlara benzer anormal durumlarda karşılaşıldığında, doğalgazlı cihazların kapatılıp ortamın acilen havalandırılması

* Kombi veya şofben takılı bacaya kesinlikle aspiratör bağlatılmaması.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim