• BIST 10058.63
  • Altın 3038.428
  • Dolar 34.8698
  • Euro 36.7145
  • Ankara : 0 °C
  • İstanbul : 6 °C
  • İzmir : 7 °C

Ömercan; "Mogan'ın geleceği tehlikede"

26.07.2010 12:57
Ömercan; Moganın geleceği tehlikede
Ankara'nın denizi andıran ilçesi Gölbaşı Mogan Gölünde, son 10 yıl içinde avlanabilir 6 balık türünün sayısı 2'ye düştü.

Ankara'nın denizi andıran ilçesi Gölbaşı Mogan Gölünde,  son 10 yıl içinde avlanabilir 6 balık türünün sayısı 2'ye düştü. Tek bir kıyısı olan ülkelerde bile balık kaynarken bilinçsiz avlanma ve ani hava değişimi sonucu yaşanan toplu balık ölümleri ise bu hazin sonu hazırladı.

 

Bu yıl balık yok

Daha 10 yıl öncesine kadar Gölbaşı'nda 5 balık türü avlanılabilirken, son 2-3 yıldır avlanabilir balık türü sayısı 2'yi geçmiyor. 'Bu yıl balık bol' diyerek büyük bir umutla göle açılan balıkçılar da, ağlarını yarısı boş bir şekilde çekince büyük bir hayal kırıklığına uğruyor. Uzmanlar ise bilinçsiz avlanma sistemi olduğu sürece bol balık beklemenin hayal olduğunu belirtti.

 

Sazana bile zor rastlanıyor

On yıl öncesine kadar görülen Mogan Gölünde yaşayan turna, kadife, yayın, gümüş ve kerevite rastlamak ise çok zor. Mogan Gölü'nde şu günlerde yaşayan tek balık türü ise pullu sazan. Ancak geçtiğimiz yıl ani hava değişimi nedeniyle yaşanan toplu balık ölümleri nedeniyle, bu yıl sazana da rastlamak tesadüf olarak sayılıyor.

 

10 yıl önce 6 balık türü vardı

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı İsa Ömercan, bu yıl gölde balık olmadığı için olta balıkçılığının da olmadığını ifade ederek “ 10 yıl öncesine kadar gölde 6 avlanılabilir balık türüne rastlamak mümkündü. Ancak geldiğimiz noktada gölde sazan ve yok denecek kadar az sayıda olan turna balığına rastlayabiliyoruz” dedi.

 

Neden; Bilinçsiz avlanma ve balık ölümleri

Ömercan, bu yıl gölde balık olmamasının nedenini geçen sene yaşayan toplu balık ölümlerine bağlarken “Bu yıl gölde balık olmayışının sebebi, geçtiğimiz yıl yaşanan toplu balık ölümleridir. Bilinçsiz avlanma da gölde yaşayan balık türlerinin yok olmasını sağlayan diğer bir etkendir.” dedi.

 

Ö.Ç.K. tek umudumuz

Geçtiğimiz yıl balık popülasyonunun fazla olması nedeni ile olta balıkçılığının had safhada olduğunu ifade eden Ömercan “Bu yıl oltaya gelecek balık olmadığı için, olta balıkçılığı revaçta değil” diye konuştu. Ömercan, gölde yaşayan balık türlerinin artırılması için Özel Çevre Kurumu'nun projesi de olduğuna dikkat çekerek “Artık umudumuz Özel Çevre Kurumu'nun proje dahilinde, göle turna ekimi atması. Bu yolla belki gölün doğal dengesi tekrar yerine gelebilir” diye konuştu.

 

Gölün geleceği tehlikede

Ömercan, gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde gölün doğal dengesinin bozulabileceğini ifade ederek “En yakın zamanda Mogan Gölü'nde yaşanan yetki karmaşası son erdirilmeli ve gerekli adımlar atılmadır. Yoksa hem gölün doğal dengesi bozulacak, hemde gölde yaşayan balık türlerinin nesli yavaş yavaş tehlikeye girecektir.” diyerek endişelerini dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim