• BIST 10930.55
  • Altın 5192.398
  • Dolar 41.6784
  • Euro 48.964
  • Ankara : 26 °C
  • İstanbul : 19 °C
  • İzmir : 21 °C

Mühür Devri Kapanıyor

19.08.2013 10:33
Mühür Devri Kapanıyor
Mühür devri kapanıyor dijital oy sistemi geliyo

Yüksek Seçim Kurulu, “dijital oy kullanma” sistemi için harekete geçti. Sistemin pilot uygulaması, 2014’te cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılacak. Pilot uygulamaya, yurtdışındaki gurbetçilerle başlanması planlanıyor.

Seçimlerde mühür devri kapanacak, yeni sistemde seçmen, bilgisayar ekranında desteklediği partinin üzerine “tıklayarak” oyunu verecek.Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK),  Havelsan’la birlikte üzerinde çalıştığı projeyle yeni seçim sistemi tamamen dijital olacak. Oy vermeye gelen seçmen listede adının karşısına yine imza atacak. Ancak bu kez sandık kurulundan oy pusulası almayacak. Bunun yerine kabinde dokunmatik bir bilgisayar ekranın karşısına geçecek ve desteklediği partinin üzerini “tıklayarak” oyunu vermiş olacak. 

ÜÇ AŞAMALI SAĞLAMA YAPILACAK

Tıklamanın ardından, bilgisayar kişinin oyunu dijital olarak ulusal yargı ağı üzerindeki sistemde saklayacak. Bunun yanı sıra, bilgisayar kendi içinde yer alan “sanal sandığa” da seçmenin kullandığı oyun bir örneğini gönderecek. Ayrıca bilgisayar, oy kullanan her seçmene, bir çıktı verecek. Seçmen, tercihini gösteren bu kağıdı zarfa koyup, sandık kurulunun önündeki sandığa atacak. Oy verme işlemi bitince bilgisayarın sakladığı veri, bilgisayardaki ‘sanal sandık’ ve sandık kurulu önündeki gerçek sandıktaki oylar karşılıklı kontrol edilerek, üç aşamalı sağlama yapılacak.

PİLOT DENEME SENEYE

Tercih yapılmaz ya da bilgisayar çıktısı sandığa atılmazsa oy geçersiz sayılacak. Eski sistemdeki  gibi, “mürekkep bulaşmış” gibi nedenlerle oy geçersiz olmayacak. Yetkililer, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, yurtdışındaki oy verme işlemlerinde sistemin pilot olarak denenebileceğini söyledi. 

SANDIK İÇİN YENİ SİBER GÜVENLİK

İnternet korsanlarının (hacker) kamu kurumlarının bilişim sistemlerine yönelik siber saldırılarındaki artış, kurumların yeni güvenlik önlemlerini de hızlandırdı. Kendilerini “Redhack” olarak tanıtan yerli hacker grubunun, kısa adı “SEÇSİS” olan “Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü” sistemine yönelik tehdidi üzerine sistemi hazırlayan Havelsan ve Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK), yeni siber güvenlik önlemleri için harekete geçti. Ülke genelindeki tüm seçmenlerin kayıtlarının tutulduğu ve sandık sonuçlarının bölgesel bazda birleştirilerek kısa sürede ülke genelindeki seçim sonuçlara ulaşılmasını sağlayan “SEÇSİS” sistemindeki siber güvenlik önlemlerini artırma çalışması tamamlanma aşamasına geldi. “SEÇSİS” sistemi, Adalet Bakanlığı’nın kurduğu Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden işletildiği için, UYAP’a ilişkin güvenlik önlemleri de, Adalet Bakanlığı ile işbirliği içinde en üst seviyeye yükselecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gölbaşı’nda Trafik Düzenlemesi Krizi: Esnaf Tepkili,24 Haziran 2025 Salı 17:58
  • İMAMOĞLU’ndan ÖZGÜR SAĞLAM’a MEKTUP04 Haziran 2025 Çarşamba 17:54
  • TUNAFEN KOLEJİ20 Mayıs 2025 Salı 12:37
  • Erişilebilir Ulaşım İçin Önemli Adım16 Mayıs 2025 Cuma 18:45
  • GÖLBAŞI’NDA KURBAN KRİZİ08 Mayıs 2025 Perşembe 11:27
  • Gölbaşı’nda Kurban Kesim Alanı Belirsizliği06 Mayıs 2025 Salı 15:54
  • Sayın Başkan, Gölbaşı Tulumtaş’tan Daha Büyük…03 Mayıs 2025 Cumartesi 17:03
  • Okul Sektör El Ele03 Mayıs 2025 Cumartesi 15:07
  • MHP Gölbaşı’nda Sahada03 Mayıs 2025 Cumartesi 14:44
  • İBRAHİM ATEŞ21 Nisan 2025 Pazartesi 15:08
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim