İşte Kalamış Marina krizinin perde arkası

Koç Grubu aylar süren bekleyişin ardından yürütmeyi durdurmayı kararı kaldırılmayıncaKalamış Marina’dan vazgeçti. Aynı gün Özelleştirme İdaresi’nin Marina’nın yeni planını Resmi Gazete’de yayınlaması ise ‘zamanlaması manidar’ yorumlarına neden oldu.
Kalamış Marina’yı 1998’den bu yana işleten Koç Grubu geçen yıl mayıs ayında yapılan ihaleyi de 664 milyon doları vererek 30 seneliğine almıştı. Ancak Koç Grubu önceki gün 
Özetle, ‘664 milyon doları verip imzayı atsam bile marinayı bu karar varken işletemem’ demişti. Peki bu karar bir günde mi alındı, perde arkasında neler yaşandı?
BİR GELİŞME OLMADI
Kriz geçen yıla, ihalenin
O günden bu güne Yeni İmar Tasarısı’yla birlikte yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını beklemeye başladılar. Koç Grubu, bu süreçte konuyla ilgili açıklamaları yine KAP’a yaptı. 27 Temmuz’da yapılan açıklamada ihalenin kazanıldığı hatırlatılarak marinanın işletme hakkının Koç Holding’in iştiraki TEK Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turiz Tesisleri A.Ş. verilmesinin Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından da onaylandığı vurgulandı.
Ancak bu açıklamadan sonra da bir gelişme olmadı. Onaya rağmen yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle imzalar atılamadı. Koç Grubu 2 Ekim 2014 tarihinde de yeni bir açıklama yaptı. Bu açıklamada da, ‘Sözleşmenin devri için davet edilmesinin beklenildiği’ söylendi.
İKİ AÇIKLAMA SIFIR SONUÇ
2 kez özel açıklama yapan ve yanıt alamayan Koç Grubu, son olarak 19 Mart akşamı daha önce yaptığı bu iki açıklamayı da işaret ederek ‘işletme hakkı devri sözleşmesi’nden vazgeçtiğini açıkladı. Ancak bu işin en büyük sürprizi Özelleştirme İdaresi’nden geldi. Koç Grubu’nun KAP’a yaptığı açıklamadan saatler sonra Özelleştirme İdaresi yeni imar planını açıkladı. İşte bu zamanlama manidardı.
Koç Grubu’nun aylar süren beklentisine rağmen Özelleştirme İdaresi konuyla ilgili en önemli adımı ‘iş bittikten sonra’ atmıştı. Aslında Özelleştirme İdaresi’nin attığı bu adım sorunları gidermiyor. Çünkü işin bir tarafında Kadıköy Belediyesi var. Yeni plana da itirazları olabilir. Ben dün bu konuyu Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na sordum. Nuhoğlu, ‘Bundan sonra ne olur bilmiyoruz. Biz de Kalamış bölgesinin modern bir hale gelmesini, yenilenmesini istiyoruz’ dedi. Görüştüğümüz sırada Özelleştirme İdaresi’nin yeni imar tasarısının henüz kendilerine ulaştırdığını ve inceleme
ÖİB ACELE ETTİ
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ‘Dava benim belediye başkanlığım döneminde açılmadı. Daha önceki yıllarda açılmış ve devam ediyordu. Özelleştirme İdaresi bu davanın sonuçlanmasını beklemeliydi ancak öyle olmadı. Dava sonuçlanmadan ihale açıldı. Acele davranıldı. Sonuç beklenseydi ihaleyi alan Koç Grubu da bu yolu izlemezdi. Onlar ihaleyi aldıkları için konuyu yakından takip etme haklarını kullanıyorlar’ dedi. Başkan Nuhoğlu Koç Grubu’nun ihaleyi almasından sonra onlarla hiçbir temaslarının ve görüşmelerinin de olmadığını, dava sürecinin de devam ettiğini anlattı.
AĞAOĞLU İSTEKLİ
PEKİ bundan sonraki süreçte ne olacak? Özelleştirme İdaresi yeni plana hukuki bir itiraz gelmezse mevcut ihale süreci devam edecek. İdare, öncelikle Koç Grubu’nu davet edecek. Koç’un ancak hukuki süreçteki sorunlar biterse imza atması bekleniyor. Koç ‘ben yokum’ derse ikinci sırada 654 milyon dolarlık teklifle Safi Grup var. Dün kendileriyle konuşmak istedik. Ancak sessiz kaldılar. Üçüncü sıradaki Ali Ağaoğlu-Yılport var. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu konuyla ilgili arkadaşım Gülistan Alagöz’e net konuştu. Süreci yakından takip ettiklerini ve sıranın kendilerine gelmesi durumunda değerlendirme yapacaklarını belirten Ağaoğlu, “İlk sunduğumuz rakam üzerinden teklifimiz geçerli. Zaten 10 milyon dolarlık teminatımız Özelleştirme İdaresi’nde bulunuyor. Net bir yanıt vermek için erken ama ister Koç yapsın isterse biz, o fare yuvasının
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mahmut Aksoy Yeniden İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Oldu Kaynak: Mahmut Aksoy Yeniden İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkanı OlduMahmut Aksoy Yeniden İYİ Parti Gölbaşı İlçe Başkanı Oldu
MUTLU ANNE MUTLU BEBEKGölbaşı Belediyesi ekipleri yeni doğum yapmış anneleri ziyaret ederek ‘Mutlu Anne Mutlu Bebek’ projesi kapsamında hem içerisinde doğum sonrası temel ihtiyaçların yer aldığı çantayı takdim ediyor hem de uygulamalı eğitim veriyor.
BAŞKAN YAKUP ODABAŞI’NDAN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMA MESAJIGölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, TBMM’nin kuruluşunun 104. yıldönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladığı bir mesaj yayınladı:
GÖLBAŞI ESNAFINDAN BAŞKAN ODABAŞI’NA ZİYARETGölbaşı Sanayi Kooperatifi Yönetimi ve Gölbaşı esnafını ağırlayan Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı ilçeyi istişare ile yöneteceklerini belirterek “Yeni projeleri hayata geçireceğiz. Gölbaşı’mızın daha yaşanabilir, daha düzgün, daha temiz olması içinTel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim


































